hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Felhőből figyelik majd a gyógyszereinket

Bő három év múlva egy informatikai felhőből figyelik minden egyes gyógyszerdoboz útját az Európai Unióban. A gyógyszerbiztonság azonban drága dolog.

hirdetés

A gyógyszergyárak szakértői egyelőre csak tippelni tudják, vajon mennyibe kerül majd cégüknek az Európai Unió 2018 januárjától életbe lépő gyógyszerbiztonsági intézkedése. Ekkortól ugyanis minden egyes gyógyszerdobozon fel kell tüntetni egy speciális kódot, amelynek segítségével egy informatikai felhőből a gyártósortól a betegekig követik a medicinák útját. Az intézkedés nagyságrendjére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy Európában évente 4600 gyártó- valamint 177 ezer expediáló helyről 17 milliárd vényköteles gyógyszer kerül forgalomba. A hamis gyógyszerek megjelenését és elterjedését megakadályozni hivatott rendszer működési költségének oroszlánrésze a gyártókat terheli, de többletkiadást jelent a nagykereskedőknek, a patikáknak és a kórházaknak is. Az utóbbiakat valószínűleg újabb informatikai beruházások terhelik majd.

Ami a gyártókat illeti, egyes külföldi kalkulációk szerint dobozonként 10-30 eurócent többletköltség terhelheti őket. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének előzetes számításai azt mutatják, hogy gyártósoronként 40-70 millió forintba kerül a gépek átállítása, összességében csupán a kód felvitele 8,5-9 milliárdos többletkiadást jelent a hazai termelőknek. Ráadásul a felkészülésre 2018 januárjáig nincs bő három évük, hiszen vannak olyan készítmények, amelyek lejárati ideje például öt év.

Ugyanakkor lesznek olyan készítmények, amelyeken nem kell majd szerepelni a különféle specifikációval ellátott kódnak. E kivételi körre a tagállamok mindegyike javaslatot tett, így Magyarország is. Mi 158 hatóanyagot mentesítenénk, mondván ezek oly annyira olcsók, hogy egyszerűen nem éri meg hamisítani őket. Az intézkedés valamennyi részletét – ezen belül a kód és a specifikáció meghatározását, az úgynevezett Európai Kivételi Listát – várhatóan 2015 januárjára fogalmazza meg, s fogadja el az Európai Unió.

Játék pihenteknek
Játékra hív honlapján a MAGYOSZ: az Almaicin gyártójaként megpróbálhat megharcolni egy vakliciten a tébé-támogatásért a konkurenciával, azaz a körteicin, a szilvaicin, valamint a meggyicin forgalmazójával...

A hazai gyógyszerforgalmazási rendszer – többek között az Országos Gyógyszerészeti Intézet igen szigorú és következetes hatósági munkájának köszönhetően – kiemelkedően biztonságos Európában. Ez a zárt gyógyszerforgalmazási rendnek köszönhető, hiszen a nagykereskedők kizárólag a gyártóktól, a patikák pedig e nagykereskedőktől vásárolhatnak, rendelhetnek készítményeket. Ennek tudható be, hogy sem a gyógyszertárakban, sem a hazai egészségügyi intézményekben nem fordulnak elő hamisítványok.

A magyarországi gyártóknak nem jön jól az egyelőre még ismeretlen nagyságú többletkiadás, hiszen a tavalyi évet nem zárták fényesen. Csökkent az össz., nettó árbevételük (2012-ben 996, tavaly 982 milliárd), a belföldi forgalmuk (175-ről 159 milliárdra), a beruházásaik (80-ról 61 milliárdra), a kutatás-fejlesztés területén foglalkoztatottak száma (2046-ról 1997-re), valamint a forgalomba hozott új készítményeik száma (149-ről 136-ra). Ugyanakkor az export mindössze 2 milliárddal emelkedett (821-ről 823 milliárdra), s alig százzal az alkalmazottaik száma.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés