hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Félezer gyógyszer mindig hiánycikk

Gyógyszerhiány hivatalosan szinte sosincs, csak éppen azt venni észre, hogy nem kapható valami. Ez akkor gond, ha nehezen vagy egyáltalán nem helyettesíthető a szer, írja a Vasárnapi Hírek.

hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyilvános, rendszeresen frissített – július 25-én 485 készítményt tartalmazó – gyógyszerhiánylistáján csaknem félezer termék szerepel, ami nem jelenti azt, hogy mindegyik hiánycikk – ezek közt 320, tartósan nem forgalmazott termék is van, aminek a kereslet hiánya is lehet az oka, írja a Vasárnapi Hírek. A hiánylistán csak a gyógyszerforgalmazók által bejelentett termékek szerepelnek. Az OGYÉI szerint egyébként „a jogszabályokat fegyelmezetten követő” forgalmazók már néhány napos hiányt is bejelentenek, a hiányhelyzetek pedig általában egy-két hónap alatt megoldódnak. A bejelentési kötelezettséget törvény írja elő, elmulasztásáért pénzbírság jár, de az OGYÉI elárulta, hogy az elmúlt öt évben egyáltalán nem szabtak ki bírságot.

A gyógyszerhiány kialakulásának sok oka lehet: hatóanyag-gyártási gondok, gazdasági megfontolások, a gyártók, a forgalmazók vagy éppen a nagykereskedők profitérdekei, illetve a gyógyszercégek összeolvadásai miatti átütemezett gyártások is okozhatják. Szezonális hiányok is előfordulnak, ilyenek például a különböző allergiás reakciók kivédését célzó készítmények. De a lakossági felvásárlás is hiányhoz vezethet.

Az állami intézet egyébként szigorú protokoll szerint jár el, amint értesül a gyógyszerhiányról. Ilyenkor felveszik a kapcsolatot a hiánykészítmény és az annak pótlására alkalmas gyógyszerek forgalmazójával, a nagykereskedőkkel, szükség esetén az állami egészségügyi, katasztrófa- és védelmi készlet kezelőjével.

Kiemelt veszélyt jelentő hiány esetén az OGYÉI a kórházak egymás közötti gyógyszerbeszerzését is „újraoszthatja”, illetve a maradék készletnek a gyógyszertárak közötti egyenletes elosztásáról egyeztet a nagykereskedőkkel. A kórházak, szakorvosok kérésére egyedi importról is határozhatnak. Megoldás még a kontingensengedély, ami az egyedi importnál nagyobb mennyiség behozatalát jelenti – akár úgy is, hogy a terméknek nincs magyarországi forgalombahozatali engedélye, vagyis a gyógyszer idegen nyelvű csomagolású lesz. Ezeket az engedélyeket az OGYÉI a hiány súlyosságát mérlegelve, soron kívül, 1-2 munkanapon belül kiadja.

Körülbelül 12 ezer gyógyszer forog a patikákban Magyarországon, a hiánylistán szereplő ötszáz ehhez képest nem sok – mondta a lap kérdésére egy fővárosi, III. kerületi patika vezetője. Szerinte széles a helyettesítő termékek skálája, ráadásul az árverseny miatt a népszerűbb termékek esetében a két eltérő gyártó azonos hatóanyagú gyógyszere között néhány tíz forint csak a különbség.

Nagyon kevés az a gyógyszer, ami nem helyettesíthető semmivel – ez már egy Heves megyei, füzesabonyi gyógyszertár tapasztalata. Az ottani patika vezetője szerint most is van éppen egy olyan termék, egy véralvadásgátló, ami náluk hiánycikk és nem helyettesíthető.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés