hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Felesleges a kismama megszorító diétája

A várandós nők és a szoptató anyák nyugodtan fogyaszthatnak tejes, tojásos, mogyorós, szójás, halas vagy akár kagylós ételeket, ez nem növeli gyermeküknél az allergia kockázatát.

hirdetés

Korábban a szakemberek azt javasolták a várandós és szoptató nőknek, hogy kerüljék az allergén ételek, köztük például a tejtermékek vagy a diófélék fogyasztását. Úgy gondolták, hogy az anya diétás megszorításai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a megszületendő vagy szoptatott gyermeknél kisebb valószínűséggel alakuljon ki allergiás megbetegedés. A legújabb kutatások fényében ezek a korlátozó javaslatok elavultnak tekinthetők.

Egyre több vizsgálat támasztja alá azt, hogy az anyai megszorító diéta nem mérsékli a csecsemő- vagy kisgyermekkori allergiás vagy asztmás megbetegedések gyakoriságát. Sőt, sokak számára meglepő módon, épp ellenkezőleg, a korai allergénexpozíció csökkentheti a későbbi allergiás megbetegedések valószínűségét.

Mit (nem) ehet a várandós vagy szoptató anya?

Egy bostoni kutatócsoport, amelyik a világ legjelentősebb, az élelmiszerek okozta allergiák kutatását támogató alapítvány (Food Allergy Research and Education; FARE) anyagi segítségét is magáénak tudhatja, azt tanulmányozza, hogyan hat a szoptató anyák táplálkozása az anyatejjel táplált csecsemők allergiás megbetegedéseinek valószínűségére.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_yanlev'>yanlev / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Nem árt a terhesség, illetve a szoptatás alatti allergénexpozíció

Állatkísérletesen igazolták, hogy azok a kisegerek, amelyeket tojással táplált anyaegerek szoptattak, valamelyest védetté váltak a tojásallergiával szemben; függetlenül attól, hogy saját anyjuk vagy egy „idegen” anyaállat szoptatta azokat. Hasonlóképpen, a vemhességük alatt tojást is fogyasztó anyaállatok újszülött egerei egyfajta védettséget kaptak a tojásallergiával szemben, függetlenül attól, hogy később ugyanezen állatok szoptatták-e vagy sem az utódaikat.

A kisegerek számára a tojásallergiával szemben biztosított védelem abban az esetben volt a legmagasabb fokú, ha az anyaállatok mind a vemhesség, mind a szoptatás alatt részesültek tojásos táplálásban.

Az „allergénes” anyatej védelmet nyújthat

Az említett állatkísérletes eredményekkel összhangban napjainkban már az allergológusok sem javasolnak táplálkozásbeli megszorításokat a kismamáknak vagy a szoptató nőknek. Épp ellenkezőleg, bebizonyosodott, hogy például a mogyoró csecsemőkori étrendbe vezetése nem hogy emelné, sokkal inkább csökkenti a későbbi allergiás megbetegedések kockázatát.

A szoptató anyaállatok vagy nők anyatejében feltételezhetően a táplálkozással elfogyasztott allergén proteinek a megfelelő antitest-komplexekkel kapcsolt formában vannak jelen. Ez a komplex a csecsemő bélcsatornájába jutva oly módon serkenti az utód immunrendszerének működését, hogy az mérsékelje az érintett potenciális allergénekkel szembeni reakciót. Mindez ahhoz vezethet, hogy az anyatejes táplálás befejezését követően, hosszú ideig fennállhat a csecsemő/kisgyermek szervezetében az érintett allergénnel szembeni tolerancia, azaz elmaradhat a sokak által rettegett allergiás reakció.

Hogyan javasolt táplálkozni a kismamáknak és kisbabáknak?

Nem szükséges tehát a várandós nőknek vagy szoptató anyáknak kerülni a tejes, tojásos, mogyorós, szójás, halas vagy akár kagylós ételeket, hacsak nem igazoltan allergiás valamely említett élelmiszer-összetevőre a kismama.  

A legújabb tudományos felismerések egyrészt a terhes nők és a szoptató anyák korábban szükségesnek tartott, ma már – vizsgálatokkal igazolt módon – feleslegesnek ítélt diétás megszorításait törölhetik el, másrészt pedig jelentős változásokat hozhatnak a csecsemőkori hozzátáplálás szabályait illetően.

 

Forrás:

News Medical

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés