hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.
hirdetés

Fel kell készülnünk a járványok jelentette hosszú távú fenyegetésre

Ha igaz, hogy a koronavírus újra aktiválódhat korábban negatívnak tesztelt páciensekben, akkor nehezebb lesz legyőzni, mint gondoltuk, mert ez azt jelenti, hogy krónikus fertőzést képes kialakítani az emberi szervezetben, ami eddig egyetlen koronavírusra sem volt jellemző – véli Jankovics István virológus a Magyar Nemzetben.

hirdetés

(...) – A WHO több projektet is indított azért, hogy minél több adatot összegyűjtsön a vírusról, annak genetikai állományáról, másrészt a viselkedéséről, a mutációkról, az adatgyűjtésben az ön által vezetett labor is részt vesz.

– A legfontosabb most megismerni a kórokozó genetikai anyagát, változékonyságát, azt, hogy mutat-e földrajzi különbségeket, mutációt, mert ez alapján lehet csak védőoltást fejleszteni. Ha nem sikerül hatékony vakcinát előállítani, akkor védtelenek maradunk.

Sokat beszélnek a nyájimmunitásról. Hosszabb távon nem nyújthat védelmet, ha az emberiség nagyobb része idővel átesik a fertőzésen, amit a többség szerencsére komolyabb következmények nélkül vészel át?

– Egészen biztos, hogy sokkal többen esnek, estek át már eddig is a koronavírus-fertőzésen, mint amennyi emberről tudunk, ez világszerte igaz. Aki nem beteg, az nem megy orvoshoz, de teljesen tünetmentesen is tovább lehet adni a fertőzést. A nyájimmunitás azonban nagyban függ a vírus természetétől, és ezzel kapcsolatban a napokban egy elég ijesztő hír érkezett Dél-Koreából.

Arra gondol, hogy korábbi gyógyult fertőzötteknél újra kimutatták a vírus jelenlétét?

– Igen. Dél-Koreából már majdnem 150 ilyen emberről számolt be az ottani közegészségügyi hatóság. Mint virológust önmagában nem ez ijesztett meg, hanem az, hogy a kolléga a reaktiválódás kifejezést használta ezekre az esetekre, ami lehet, hogy csak egy rossz fordítás, de a mi szakmánkban ezt a szót kizárólag azokra a vírusokra használjuk, amelyek folyamatosan jelen vannak a szervezetben és időnként aktiválódnak, mint például a herpesz. Eddig nem gondoltuk, hogy esetleg ez az új koronavírus is krónikus fertőzést okozhat. Az általunk eddig ismert hat koronavírus egyikére sem volt ez jellemző. (...)

Minden járványnak vége van egyszer, csak kérdés, hogy ebben a nyájimmunitás segít vagy egy oltóanyag.

– Sajnos ez így van, ha egy kórokozó ellen nincs specifikus vakcina, akkor amíg lesz fe,képes ember, illetve fogékony ember, addig legfeljebb a mostaniakhoz hasonló intézkedésekkel tudjuk megszakítani a fertőzésláncot.

Amíg nem lesz védőoltásunk, addig időről-időre kénytelenek leszünk karanténba vonulni?
– Sajnos igen. (...)

A teljes interjú

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés