hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Fél év alatt ötezer új leishmaniasis-beteg Líbiában

A líbiai egészségügyi minisztérium nyilatkozatot adott ki, mely szerint az utóbbi fél évben ötezer új, regisztrált Leishmaniasis esetet regisztráltak az országban.

hirdetés

A polgárháború sújtotta Líbia ENSZ támogatással működtetett Járványügyi Hivatalának vezetője, Ahmad al-Quarari nyilatkozata szerint az utóbbi hat hónapban ötezer új beteget kezdtek el kezelni Leishmaniasisszal, azaz népegészségügyi krízis fenyeget. Az akár halálos kimenetelű betegséget apró lepkeszúnyogok terjesztik, fekélyeket okoz és sebhelyek, forradások maradnak a gyógyult betegeken is – tudósít az AFP hírügynökség.

A betegséget a Leishmania nevű ostoros protozoon okozza (18 olyan faja van, amelyek betegségeket okozhatnak az emberi szervezetben, de közülük a L. donovani, a L. tropica és a L. brasiliensis a leggyakoribbak). Az egysejtű különböző fajai másként hatnak a szervezetre: okozhatnak bőrelváltozásokat, fekélyeket szájban és az orrnyálkahártyán, illetve a belső szerveket (lép, máj), a csontvelőt és a nyirokcsomókat is megtámadhatják. A parazita állatokról terjed át az emberre, egyes fertőzött szúnyogfajok (elsősorban a lepkeszúnyog) terjesztik, és a csípésükkel jut be a szervezetbe. A fertőzés történhet vérátömlesztéssel, fertőzött tárgy (injekciós tű, egyéb szúró-vágó eszköz) révén vagy bőrérintettség esetén közvetlen kontaktussal is. Az egyik protozoon faj (L. donovani) a belső szerveket (lépet, májat) is képes megtámadni (visceralis leishmaniasis), ami általában magas lázzal jár, és gyors lefolyású, életveszélyes is lehet. Két évvel ezelőtt a leishmaniasist terjesztő lepkeszúnyog megjelent Dél-Magyarországon is (Somogy és Baranya megyékben), ám ekkor csak kutyákon észlelték a csípését.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A líbiai Egészségügyi Minisztérium Járványügyi Hivatala szerint az ötezer új, kezelt beteg valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mivel sokan nem fordulnak orvoshoz, így a fertőzés nagyságrendje, elterjedtsége egyelőre ismeretlen. A legtöbb fertőzéses esetet a Földközi-tenger partvidékén, a fővárostól, Tripolitól nyugatra észlelték. A kormány Indiából rendelt nagyobb mennyiségű gyógyszert a járvány leküzdésére, mivel az ottani hatóságoknál nagy mennyiségben állt rendelkezésre megfelelő készítmény.

A betegség a WHO becslései szerint 700 ezer-egymillió embert érint évente, és mivel védőoltás nem létezik, a hatóságok az országba utazóknak azt ajánlják, hogy védekezzenek légycsípések ellen. A betegséget terjesztő szúnyogok igen aprók, nem zümmögnek, csípésük olyan apró, hogy gyakran észrevétlen marad. Szürkülettől hajnalig aktívak, ezért ebben az időszakban célszerű kerülni a szabadtéri tevékenységeket, vagy erős riasztószereket kell alkalmazni.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés