hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Fájdalomcsillapító alkohol

A kutatók szerint a fájdalomcsökkentő hatás bizonyos esetekben magyarázatot adhat a mértéktelen alkoholfogyasztásra is, olvasható a hvg.hu-n.

Csökkenti a fájdalmat az alkohol – a kutyaharapást szőrével filozófia alaptéziést most brit tudósok is megerősítették. A Greenwich-i Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy két pint – nagyjából két korsó – sör elfogyasztása negyedével tudja csökkenteni a fájdalomérzetet.

A vér alkoholszintje a két sör után 0,08 százalékra nőtt és a beszámolók szerint ekkor kis mértékben emelkedett a vizsgált személyek fájdalomküszöbe és még nagyobb mértékben csökkent a fájdalom intenzitása – írja a hvg.hu az Independent nyomán. A kutatást vezető Trevor Thompson a The Sunnak az opiátokhoz hasonlította az alkohol hatását – a szer hatékonyabb a paracetamolnál. A kutatók szerint a fájdalomcsökkentő hatás bizonyos esetekben magyarázatot adhat a mértéktelen alkoholfogyasztásra is, amely hosszú távon már nem jár jótékony hatással a szervezetre.

Az viszont számukra sem világos, mi áll a fájdalomcsillapítás hátterében. Elkélpzelhető, hogy az agyi receptorok válnak kevéséb érzékennyé, de az is, hogy csupán a nyugtalanság csökken – vagyis a megfigyelt személyek nem tartottak annyira zavarónak a fájdalmat.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés