hirdetés
hirdetés

Ezért magasabb a városokban a gyógyszerfogyasztás

A gyógyszerturizmus miatt a határtelepülések is eltérést mutatnak az átlagtól az egy főre jutó gyógyszerforgalomban, mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke az InfoRádiónak.

hirdetés

A fővárosi gyógyszerfogyasztásban megjelenik az agglomerációból érkezők fogyasztása is – hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, miután a Világgazdaság arról írt, hogy az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 ezer forint volt 2017-ben, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot.

Az elmúlt évek adatait ismerve a gyógyszerészek tapasztalata az, hogy az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban mind dobozszámban, mind forintértékben Budapest vezető helyen szerepel – tudta meg az InfoRádió Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökétől.

Ennek szerinte nyilván szociológiai okai is vannak, ugyanakkor a patikusok úgy látják, a forgalmi adatokban az agglomerációnak a gyógyszerfogyasztása is megjelenik valamilyen szinten. Ráadásul a négy orvosegyetemi város környékén az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás úgyszintén általában magasabb, csakúgy, mint a támogatási hányad és az egy gyógyszeres dobozra jutó átlagos forintérték is.

Ez Hankó szerint azért lehet így, mert az egyetemeken "a napi gyakorlatnál valamivel modernebb gyógyszerezést is folytatnak". A gyógyszerturizmus miatt a határtelepülések is eltérést mutatnak az átlagtól az egy főre jutó gyógyszerforgalomban.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés