hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 12., szerda - Klára.
hirdetés

Ezekre figyeljen, ha rossz levegőjű környéken él!

Visszatérő probléma a téli hónapokban jelentkező magas légszennyezettség. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát  a légszennyezettség hatásairól kérdeztük.

hirdetés

Kiket veszélyeztet különösen a magas légszennyezettség?

Régóta tudjuk, hogy a hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek nagyon ártalmas a légszennyezés. A másik különösen veszélyeztetett csoport a kisgyerekeké, ezért nagyon lényeges, hogy a levegőztetés és játék a szabadban lehetőleg a forgalmas utaktól távol eső részeken történjen.

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre nézve?

A levegőben lévő nagyobb szemcsék általában az orrgarat tájékán kicsapódnak. Az orrszőrök megszűrik a belélegzett levegőben lévő szennyeződéseket, de az orrnyálkahártyán is meg tudnak tapadni. A gáznemű anyagok azok, amelyek lejutnak az alsóbb légutakba. Ott károsodást tudnak okozni, krónikus gyulladást tartanak fenn a nyálkahártyán.

Mit tehetünk az egészségünkért?

  • Ha rossz levegőjű környéken élünk és nincs módunk, vagy más okból nem szeretnénk elköltözni, akkor fontos néhány dologra figyelni. Az egyik például a szellőztetés időpontja. Ezt a hajnali, kora reggeli órákban javasolt végezni, amikor még alacsony a légszennyezettség.
  • Érdemes légszűrő berendezést beszerezni a lakás levegőjének tisztításához. Ez egyszeri nagyobb kiadással jár, de egészségünk érdekében megfontolandó beruházás. A készülék nemcsak a kívülről bekerülő, hanem a lakásban lévő és termelődő szennyeződéseket is képes kiszűrni.

„Igen fontos szempont, hogy a lakás levegőjének minőségéről is ejtsünk szót, hiszen a téli hónapokban időnk nagy részét zárt térben töltjük. A vírusok és baktériumok, allergének mellett az épületben használt építőanyagok, festékek, bútorpác, tisztítószerek és egyéb vegyianyagok kipárolgása is növelik a légszennyezettséget. Ezek belélegzése a nyálkahártyát irritálja, az arra érzékenyeknél köhögést, fulladás érzést okozhat.”

Szűrővizsgálattal a tüdő egészségéért

Ha dohányzik, vagy elhúzódó köhögés, nehézlégzés, légszomj, mellkasi szorító érzés, enyhe terhelésre kifulladás jelentkezik, tüdőgyógyászati kivizsgálás javasolt. Ez azért fontos, hogy az esetleges elváltozásokat korai stádiumban felismerjék, és mielőbb megfelelő kezelésben részesülhessen.

(forrás: Tüdőközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés