hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Ezek a szerek hiányoznak leginkább a patikák polcairól

Számos készítmény bizonyult tartós hiánycikknek a járvány óta, melyek hátterében nem csak gyártási, szállítási gondok állnak, hanem a megnövekedett igény is, írja a Pénzcentrum.

hirdetés

A koronavírus világjárvány következtében nem csak bizonyos termékek tűntek el időszakosan a boltok polcairól, hanem mindennapi használatban lévő, megszokott gyógyszerek, gyógykészítmények is. A szakemberek már a járvány kezdetén azt jósolták, a gyógyszergyártás globalizáltséga miatt elő fognak fordulni gyártási gondok, és alapanyaghiány, ezen kívül egyes készítményekre az igény is olyan mértékben megnövekedhet, hogy az átmeneti hiányt okoz.

Az időszakos gyógyszerfelhalmozás szintén termékhiányt idézhet elő: a Hiflylabs Zrt. elemzőcég adatai szerint az éves kumulált gyógyszerforgalom még mindig viszonylag magas, a januártól októberig tartó időszakban a regisztrált forgalmi érték 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Dobozszám szerint pedig az év első tíz hónapjában 2 százalékkal adtak el több vényköteles gyógyszert. Márciusban például négyszer annyi gyógyszert vettek a lakosok a normál forgalomhoz képes a koronavírus-járvány miatt, hogy feltöltsék a “házi patikát", illetve a krónikus betegek is kiváltották előre több havi gyógyszeradagjukat. A megnövekedett keresletet a gyártók sem bírták a járvány elején szállítókapacitással, azonban ez az irreálisan nagy kereslet március végén, április első felében lecsengett, májusra már normalizálódott a helyzet.

Keresettebbek maradtak azonban továbbra is az immunerősítő készítmények, vitaminok, vérnyomásgyógyszerek, lázcsillapítók, ezek esetében termékhiányok is gyakran kialakultak a járvány alatt.

Az OGYÉI termékhiány listáján jelenleg 1367 termék szerepel, amelyen júniusban még 1489 tétel szerepelt. Ezek közül 228 termékhiány 2020. március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése után került bejelentésre, júniusban még csak 158 volt ezek száma. A március óta hiányzó cikkek közül 24 esetben megnövekedett igény, 84 esetben gyártási gond, 16 esetben hatóanyag, vagy egyéb alapanyag ellátási probléma, 8 esetben adminisztratív ok, 23 esetben szállítási vagy raktározási gond, 73 esetben viszont piaci megfontolások állnak a háttérben, írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés