hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Ez került még a salátába

Az e-recept működéséhez szükséges salátarendelet néhány más módosítást is tartalmazott, amelyek szintén fontosak a patikák működése szempontjából, írja a HGYSZ.

hirdetés

Az orvos egy vényen legfeljebb 30 napi mennyiségben rendelhet olyan gyógyszereket, melyeknek a bruttó fogyasztói ára meghaladja az 50 000 Ft értékhatárt. Ha ilyen gyógyszert szeretne rendelni az orvos több hónapra, akkor a vényen fel kell tüntetni, hogy az adott vény mely időponttól váltható ki.

A nagyértékű gyógyszereknek a kiadása november 1-től úgy változott, hogy a gyógyszer kiadásakor az átvevőtől nemcsak aláírást kérnek, hanem a személyazonosítására alkalmas igazolványának a számát is meg kell adnia a gyógyszerésznek.

Papír alapú vények kiadásánál a számot a vényre, elektronikus vények esetében pedig a kiadási igazolásra kell ráíratni. A módosítás a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló rendeletben jelent meg.

A gyógyszeranyagok gyógyszertári forgalmazásának feltételeit az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló rendelet alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) határozza meg. Ennek alapján született meg idén az OGYÉI-P-65-2017 számú módszertani levele is, mely a gyógyszeranyagok nem gyógyászati célú forgalmazásának szabályait tartalmazza. A rendelet gyógyszeranyagok forgalmazásával kapcsolatos szövege november 1-től több szempontból is megváltozott.

Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy a rendelet mostantól nem csak a gyógyászati, hanem a nem gyógyászati célú felhasználás szabályainak meghatározására is felhatalmazást ad az OGYÉI-nek. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az OGYÉI a FoNo-ban, illetve a módszertani levélben meghatározhatja, hogy egyszerre mekkora adag gyógyszeranyagot lehet kiadni a gyógyszertárból, akár gyógyászati, akár nem gyógyászati céllal. Az OGYÉI-P-65-2017 számú módszertani levele jelenleg csak ajánlott kiadható mennyiségeket tartalmaz, a módosítás hatására ezek maximális kiadható mennyiségekre változhatnak.

További változásokról a HGYSZ honlapján.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés