hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Ez a statinok nem megfelelő szedésének kockázata

Nagy kockázatot vállalnak azok, akik a mellékhatásoktól félve nem úgy szedik a koleszterin-csökkentő gyógyszereket, ahogy azokat kellene – számol be egy kutatásról a hvg.hu.

hirdetés

A JAMA Cardiology szaklapban megjelent kutatási eredmény szerint az a beteg, aki csupán a felét veszi be a gyógyszerének, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel hal meg szív- és érrendszeri rendellenességben, mint az a páciens, aki az orvosság 90 százalékát bevette. A kockázatok még nagyobbak azoknál, akik abbahagyják a gyógyszerszedést – írja a DailyMail nyomán a hvg.hu.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói több mint 340 ezer olyan veterán katona egészségi állapotát követték, akiknek ismert koszorúér betegségük volt. A vizsgálat első évében 22 ezer haláleset történt, amelyeket összefüggésbe lehetett hozni az elégtelen sztatin-bevitellel: a halál azoknál következett be a legnagyobb valószínűséggel, akik a szükséges adagnak csak a felét vették be. A halálozási kockázat fokozatosan csökkent a sztatin-bevitel növekedésével.

A londoni Imperial College professzora szerint ez az eddigi egyik legnagyobb, átfogó kutatás, és az eredményei erőteljes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy kapcsolat van a sztatinok nem megfelelő szedése és a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozási szám 30 százalékos növekedése között. Egyéb vizsgálatok eredményeivel összevetve – állítja a professzor – az a kutatás is alátámasztja, hogy nincs igazuk azoknak, akik szerint a sztatinoknak több a káruk, mint a hasznuk.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés