hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Európai uniós kezdeményezés innovatív gyógyszerek kutatására

Elindul a legnagyobb európai kezdeményezés a COVID-19-járvány és a koronavírusok jelentette jövőbeni fenyegetések elleni kezelés kidolgozásának felgyorsításáért.

hirdetés

Bejelentette indulását a CARE (Corona Accelerated R&D in Europe) konzorcium, amely az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló európai uniós kezdeményezést (IMI) megvalósító közös vállalkozás támogatásával jött létre, melynek célja a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus kezelésére alkalmas gyógyszerek kutatásának és fejlesztésének felgyorsítása.

A 77,7 millió eurós támogatásból működő konzorcium működéséhez az Európai Unió pénzzel, a Gyógyszeripari Egyesületek Európai Szövetségéhez (EFPIA) tartozó tizenegy vállalat, valamint az IMI három társult partnere pedig pénzzel és nem pénzügyi támogatással járul hozzá. A CARE egy öt évre szóló projekt, amelyben 37 partner vesz részt Belgium, Kína, Dánia, Franciaország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok képviseletében; vezetői a VRI-Inserm (Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézet, Párizs, Franciaország), a Janssen Pharmaceutica NV, a Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies vállalatok egyike (Beerse, Belgium), valamint a Takeda Pharmaceuticals International AG, (Zürich, Svájc). A kezdeményezés a résztvevők 2020 februárja óta folyó COVID-19-projektjeit fogja össze.

A Boehringer Ingelheim a konzorciumon belül a vírus semlegesítésére alkalmas antitestek kutatását fogja irányítani, emellett HIV és HCV portfóliójából vírusellenes molekulákat, molekulakönyvtára teljes körű szűrése alapján pedig kis gyógyszerjelölt molekulákat bocsát rendelkezésre.

„A COVID-19-járvány a legnagyobb fenyegetés, ami az emberi egészséget ebben az évszázadban veszélyezteti, és amivel szemben a világ tudományos szakembereinek minden korábbinál szorosabb összefogására van szükség – mondta Yves Lévy professzor, a VRI-Inserm ügyvezető igazgatója, a CARE program koordinátora. A projektben részt vevő tudományos műhelyek kiemelkedő tudásán felül a CARE biztosítja, hogy a 37 partner közösen aknázza ki a szakmai tapasztalataiban rejlő előnyöket egy nagyratörő, 5 éves kutatási terv kivitelezése során, és hatásos ellenszert találjon a jelenlegi COVID-19-járványra. Nagyon hálásak vagyunk az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés által biztosított anyagi támogatásért, ami lehetővé teszi ennek a tervnek a megvalósítását”

A Corona Accelerated R&D in Europe a legnagyobb európai kezdeményezés a COVID-19 járvány és a koronavírusok jelentette jövőbeni fenyegetések elleni kezelés kidolgozásának felgyorsításáért.
A Corona Accelerated R&D in Europe a legnagyobb európai kezdeményezés a COVID-19 járvány és a koronavírusok jelentette jövőbeni fenyegetések elleni kezelés kidolgozásának felgyorsításáért.

A COVID-19 elleni engedélyezett védőoltás hiányában, a jelenleg rendelkezésünkre álló korlátozott terápiás lehetőségek mellett a COVID-19-járvány nem csendesül, és napról napra több életet követel. A kapcsolódó területeken működő leginnovatívabb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező kutatók közötti egyedülálló együttműködés megvalósítása mellett a CARE maximalizálja a más kezdeményezésekkel (pl. a Gates alapítvány által támogatott COVID-19 Therapeutics Accelerator, MANCO1 , SCORE2 , ECRAID3 hálózat) való szinergiából és komplementaritásból eredő előnyöket, hogy mielőbb megoldás szülessen nem csak a jelenlegi COVID-19-járványra, de a koronavírus okozta jövőbeni megbetegedésekre is. A laboratóriumi vizsgálatokat követően a legígéretesebb gyógyszerjelöltek értékelése emberek részvételével végzett klinikai vizsgálatokkal folytatódik majd.

Clive R. Wood, Ph.D., a Boehringer Ingelheim vállalati vezető alelnöke, az új gyógyszerekre irányuló kutatási terület globális vezetője elmondta: „A CARE konzorcium célja a mindenki számára hozzáférhető tudomány és az együttműködés előnyeinek kiaknázása a társadalom érdekében. Minden korábbinál gyorsabban, célratörőbben és szorosabb csapatmunkát folytatva dolgozunk együtt tudományos és gyógyszeripari partnereinkkel, hogy legyőzzük a COVID-19 és a koronavírus okozta más súlyos betegségek jelentette fenyegetést.”

„Nagy izgalommal tekintünk a CARE konzorcium indulása és a vezető szakemberekkel folytatandó együttműködés elé, hogy mielőbb megtaláljuk azokat az új gyógyszereket, amelyek hatásosak a SARS-CoV-2 vírussal és más, potenciálisan járványt okozó koronavírusokkal szemben - tette hozzá a CARE projekt vezetője, Marnix Van Loock, a Janssen Pharmaceutica NV globális közegészségügyi üzletágának kutatási igazgatója, az új kórokozókkal kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységek vezetője. Arra számítunk, hogy a munka során fel tudjuk használni a COVID-19 kapcsán a KU Leuven egyetemhez tartozó Rega Orvosi Kutatóintézettel folytatott együttműködésünkből származó új ismereteket a több ezer meglévő gyógyszervegyület más célra való alkalmasságának vizsgálatához.”

Kumar Saikatendu, Ph.D., a Takeda külső kutatásokért felelős globális igazgatója elmondta: „Az embert szerénységgel tölti el, amikor azt látja, hogy Európa legkiválóbb tudományos kutatói ilyen nagy számban gyűlnek össze, hogy mielőbb megoldást találjanak erre a komplex problémára. A COVID-19 olyan tudományos kihívás, amellyel egy generáció egyszer találja szemben magát. A CARE célja megfelelő biztonságossági profillal rendelkező, hatásos terápiák létrehozása a jelenlegi és jövőbeni koronavírus-járványok leküzdésére. Reméljük, hogy a munka gyorsan halad, és mielőbb érdemi megoldást találunk.”

Átfogó rövid és hosszú távú fellépés a COVID-19-járvánnyal szemben

A CARE célja megfelelő biztonságossági profillal rendelkező, hatásos terápiák létrehozása a COVID19-járvány leküzdésére (meglévő, eredetileg más célra kifejlesztett gyógyszerek felhasználásával), valamint új gyógyszerek és antitestek kifejlesztése a SARS-CoV-2 vírus ellen.

A konzorcium munkája három pillérre épül:

• Létező gyógyszereknek az eredetitől eltérő célra történő felhasználása a partnerek által rendelkezésre bocsátott gyógyszerkönyvtár szűrése és vizsgálata alapján, azzal a céllal, hogy egyes molekulák a lehető leggyorsabban eljuthassanak a klinikai kipróbálás minél előrehaladottabb fázisaiba.

• Kis gyógyszermolekulák fejlesztése a SARS-CoV-2 és a jövőbeli koronavírus-célpontok elleni gyógyszerjelöltek számítógépes szimuláción alapuló szűrésével és profilozásával.

• A vírus semlegesítésére képes antitestek keresése teljesen humán fág- és élesztőgombabemutatási technika, humanizált állati modellek immunizálása, betegektől származó Bsejtek és számítógépes tervezés felhasználásával.

Ezekhez a pillérekhez szorosan kapcsolódva a kutatómunka további területei a gyógyszerjelölt vegyületek átfogó gyógyszervegyészeti folyamat útján történő finomítása, rendszerbiológiai kutatások, valamint a három pillérből származó molekulák preklinikai és klinikai kiértékelése. A rendszerbiológiai irány a vírus kórélettanára összpontosít, hogy jobban megismerjük a vírusfertőzés fázisai és az emberi immunrendszer válaszai közötti összefüggéseket. Ennek érdekében azonosítják a betegség markereit, ami hasznos információval szolgál a terápiák fejlesztéséhez, és segíti a CARE keretében kidolgozott új terápiák értékelésére végzett I. és II. fázisú klinikai vizsgálatok jobb megtervezését és monitorozását.

(forrás: Boehringer Ingelheim)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés