hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

EU-s jogszabály a lehetséges gyógyszerhiány orvoslására

Az EU jogszabályt fogadott el Észak-Írország, valamint Ciprus, Írország és Málta folyamatos gyógyszerellátásának biztosítására – közölte az Európai Unió Tanácsa.

hirdetés

Az Európai Unió Tanácsa jogszabályt fogadott el a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló, hosszú távú és folyamatos gyógyszerellátás biztosítására, valamint a Cipruson, Írországban és Máltán – vagyis a hagyományosan Nagy-Britannián keresztül vagy Nagy-Britannia által ellátott piacokon – fennálló ellátási aggályok megszüntetésére – közölte az uniós tanács.

A jóváhagyott szabályok "ideiglenes eltérést" biztosítanak az uniós előírásoktól Ciprus, Írország és Málta számára annak érdekében, hogy szükség esetén továbbra is beszerezhessenek gyógyszereket az Egyesült Királyságból. Az irányelv célja, hogy megőrizzék az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodáshoz csatolt, Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv értelmében az észak-írországi gyógyszerek folyamatos kínálatát.

A jogszabály hároméves átmeneti időszakra teszi lehetővé az Egyesült Királyságból származó gyógyszerek forgalomba hozatalát Írországban, Máltán és Cipruson. Ezek a piacok várhatóan három éven belül, azaz 2024. december 31-ig fokozatosan meg is szüntetik az ideiglenes eltéréseket, és csökkentik hazai piacaik függőségét az Egyesült Királyság Észak-Írországon kívüli részeiből vagy azokon keresztül történő gyógyszerellátástól.

Az intézkedés január 1-jétől visszamenőleges hatályú.

Az Európai Bizottság a tanácsi elfogadást követően közölte, hogy az év végén javaslatokat fog előterjeszteni az uniós gyógyszerészeti jogszabályok felülvizsgálatával kapcsolatban. E javaslatokban hosszabb távú strukturális megoldásokat fog kínálni a gyógyszerekhez történő hozzáférés kérdésére, különös figyelemmel az ellátás biztonságának fokozására és az unió kisebb piacain jelentkező hiányok kockázatának kezelésére.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés