hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 24., szombat - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

Étrend-kiegészítők reklámozása miatt bírságolt a GVH

Jogszerűtlen módon népszerűsítette a MAX-IMMUN Rák- és Immunkutató Kft. a gyógygomba kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítőit, ezért a Gazdasági Versenyhivatal 21 milliós bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

hirdetés

A vállalkozás Aquanax, Cardianax/Caronax, Cranalgon, Dietanax/Dianax, Flavogenin Pro, Gastroanax/Gashonax, Immunax Balance/Imonax Balance, Immunax C/Imonax C, Immunax Cor/Imonax Gan, Immunax Osteo/Imonax Teo, Metanax, Neuranax/Neonax, Vargastem, Virostat/Viranax, Vitanax PX4, illetve Vitanax PX4S néven különböző gombakivonatokat tartalmazó termékeket forgalmaz. 2012 januárjától 2013. április 17-ig televíziós és rádióműsorokban, különböző újságokban, a vállalkozás honlapján és előadásokban megjelenő tájékoztatásokban a termékek lényegi összetevőit tartalmazó gombakivonatokról gyógyhatásállítások hangzottak el.

A vállalkozás által forgalmazott termékek élelmiszernek minősülő étrend-kiegészítők. Az ágazati jogszabályok szerint tilos gyógyhatásra, betegségmegelőző hatásra vonatkozó állítások közzététele.

A GVH megállapította, hogy a MAX-IMMUN Rák- és Immunkutató Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a hivatal 21.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A GVH a bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy a hosszú ideig elhúzódó reklámozás miatt a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez eljutottak, a kereskedelmi gyakorlat központi eleme volt a jogsértő kommunikációk alkalmazása, illetve azt a körülményt, hogy a vállalkozás alapvetően az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozta meg, közölte honlapján a GVH.

(forrás: Gazdasági Versenyhivatal)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés