hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

Étrend-kiegészítők: nemzetközileg akkreditált laboratórium sportolóknak

Az Országos Sportegészségügyi Intézetben étrend-kiegészítők bevizsgálását végző, nemzetközileg akkreditált laboratóriumot hoznának létre.

hirdetés

Az átalakulás kényszerével küzdő Országos Sportegészségügyi Intézetben doppingellenőrző labor helyett – melynek megvalósítása egyelőre több okból kivitelezhetetlennek tűnik – táplálék-kiegészítők bevizsgálását végző, nemzetközileg akkreditált laboratóriumot hoznának létre. Magyarországon egyébként forgalmazásában bejelentéshez kötött étrend- s nem táplálék-kiegészítőkről szólnak a jogszabályok, az elsősorban sportolók számára készülő különleges táplálkozási célú élelmiszerek esetében még a fenti kötelezettség teljesítésére sincs szükség.

E labor létrehozása mellett szól, hogy a WADA nem foglalkozhat az étrend-kiegészítőkkel, mivel szabályzata tiltja a kereskedelmi forgalomban lévő termékek vizsgálatát, kivéve abban az esetben, amikor egy-egy doppingeset kivizsgálása során „belefut” e készítmények valamelyikébe. Az viszont nyílt titok, hogy az étrend-kiegészítőkkal „valamit kezdeni kell”. Európában jelenleg két nagy bevizsgálása program létezik, az egyik eredménye az úgynevezett Kölni Lista, míg a másikat a holland Nemzeti Doppingellenes Szervezet (NADO) végzi, de non-profit szervezetek foglalkoznak e témával az Egyesült Államokban is. ((Magyarországon régóta létezik egy a táplálék-kiegészítők bevizsgálását végző, nemzetközileg akkreditált laboratórium, ez pedig a WESSLING Hungary Kft – megjegyzés a szerk.)

Az étrend-kiegészítőkkel az a gond, hogy sokszor nem tudni, pontosan mit is tartalmaznak, így előfordul, hogy doppingszernek minősülő anyaggal szennyezett szert vesznek magukhoz a sportolók. A Nemzeti Doppingellenes Szervezetek (NADO) mindegyike küzd a táplálék-kiegészítők problémájával. A WADA állásfoglalása szerint egyébként megfelelő étrenddel fedezhetők a sportolók szükségletei, a táplálék-kiegészítők alkalmazása csak orvosi ellenőrzés mellett, diagnosztizált hiányállapot esetében megengedett. Egy korábbi hazai felmérés szerint a megkérdezett sportolók 96 százaléka szed valamilyen – akár többféle – táplálék-kiegészítőt, s ezek az arányok nyilván nemzetközinek is tekinthetők. A pontos tartalmi bevizsgálást végző, nemzetközileg akkreditált labornak tehát mindenképp lenne létjogosultsága. Más kérdés persze, hogy kialakítása nem lenne olcsó mulatság, csupán a laboratórium létrehozása vagy fél milliárdba kerülne, s nem lenne két fillér az éves működtetés költsége sem.

Az már szinte biztos, hogy jövőre létrejön az önálló Magyar Sporttudományi Egyetem, az viszont még mindig kérdéses, hogy mi lesz a Sportkórház sorsa.

Ha bővebb információt olvasna a témáról, akkor kattintson ide!

 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés