hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 05., szerda - Krisztina.
hirdetés

Etikai aggályok a digitális gyógyszerek körül

Az orvostudomány egyik legnagyobb problémája, hogy a betegek egy része vagy elfelejti bevenni a gyógyszerét, vagy idővel szándékosan leáll a terápiával, írja a 444.hu.

hirdetés

Egyre több appot készítenek, melyek használata segíthet abban, hogy a beteg rendszeresen szedje a gyógyszerét, ez kiemelten fontos a fájdalomcsillapítók, cukorbetegség esetében. A digitális gyógyszerek kifejlesztése most is zajlik, rákbetegek, szív- és érrendszeri panaszokkal élők és fertőző betegségtől szenvedő páciensek esetében is szeretnék majd bevetni.

Bár ezek közül sokat valószínűleg engedélyeznek is majd, az orvosok és a biztosítótársaságok nincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy ezek az új technológiák valóban akkora változásokat hoznak majd, mint amennyire a gyógyszergyártók remélik és hiszik. 

Az első, az FDA által engedélyezett digitális terápia mindenesetre egyelőre nem került piacra az orvosok és a biztosítótársaságok fenntartásai miatt. Ugyanakkor a gyógyszert gyártó Otsuka Pharmaceuticalnek a virginiai hatóságok engedélyezték, hogy az alacsony jövedelmű állampolgároknak nyújtott egészségbiztosításra (Medicaid) jogosult mentális betegek számára a gyógyszert felírják. A cég ezzel párhuzamosan egy kísérleti programot indít Floridában és talán hamarosan Oklahomában is. A gyógyszer már jó ideje használatban van, már két évtizede alkalmazzák súlyos mentális betegségekkel élő pácienseknél. Digitális változata annyiban különbözik csak az eddig tablettától, hogy új komponensként egy nyomkövetőféle kerül bele. Csakhogy ez nyilván nem olcsó dolog, a gyógyszer ára havi 1650 dollár, ami majdnem harmincszor annyi, mint 30 napra elegendő sima orvosságé.

A gyógyszer engedélyezése éles vitát váltott ki szakmai körökben, a pszichiátereknek etikai aggályaik vannak, és megkérdőjelezik, joguk van-e ilyen mélységben ellenőrizni pácienseik életét. Több kérdést tettek fel betegeik autonómiájára, személyes adataik biztonságára és arra nézve, vajon alkalmasak-e mindannyian arra, hogy biztonságosan használják a rendszert. A digitális gyógyszer támogatói viszont azt mondják, akkora orvosi igény lenne a gyógyszerre, hogy érdemes azért egy alaposabb pillantást vetni rá.

A gyártó igyekszik hangsúlyozni, hogy egyetlen páciensnek sem kell majd a tablettát szednie, csak akkor, ha ő kimondottan azt szeretné. John Bardi, a vállalat alelnöke azt mondta, senkire sem akarják ráerőltetni a gyógyszert, ez csak egy opció azoknak, akik maguk is arra törekednek, hogy terápiájuk minél kiegyensúlyozottabb legyen.

A cég vezetői nemrégiben előadást tartottak egy a mentális betegek jogainak védelmével foglalkozó csoport rendezvényén. A szervező később azt mondta, neki ugyanazok az aggályai, mint a legtöbb orvosnak és jogvédőnek: bár a szándék jó, a technológia meglehetősen zavarba ejtő kérdéseket vet föl. „Benne van a Nagy Testvér-tényező” – mondta. Hozzátette, a skrizofén páciensek közül sokan alacsony jövedelműek, akiknek az egészségbiztosítását állami szervek finanszírozzák. Ez viszont egy nagyon drága technológia, és kérdés, készült-e költség-haszon elemzés, hogy egyáltalán megéri-e ez az óriási plusz költség, amit a szenzor ad az árhoz.

A digitális orvoslás költséghatékonysága valóban fontos kérdés. Miután megkapják az FDA engedélyét, az orvosi eszközöket gyártó cégek orvosokat és ápolókat kérnek fel arra, hogy segítsenek nekik bebizonyítani, hogy ötleteik a való világban is működnek, és megérik az extra költségeket. Így tesz például egy az opioidfüggők és cukorbetegek számára alkalmazást fejlesztő cég, vagy amelyik az asztmások által használt inhalátorokból küld adatokat. Az FDA jóváhagyott egy olyan programot is, melyben mesterséges intelligencia segíti az orvosokat abban, hogy gyorsabban felismerjék a stroke jeleit.

Szakértők szerint a digitális egészség piaca kezd elvadulni: egy kormányjelentés szerint 2017-ben 318 ezer egészségügyi témájú app volt elérhető világszerte, ezek többségét nem vizsgálták a hatóságok. Azokban az esetekben, amikor a szoftvert gyógyszerekkel és eszközökkel párosították, vagy ha orvosi döntéshozatalt helyettesített, az FDA közbelépett.

A teljes összeállítást a 444.hu közli.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés