hirdetés
hirdetés

Ennyit költünk gyógyszerekre

Az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 700 forint volt 2017-ben, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot, írja a Világgazdaság.

hirdetés

Magyarországon 2017-ben átlagosan valamivel több, mint 15 darab vényköteles gyógyszert váltottak ki fejenként a lakosok, amiért 12 700 forintot fizettek a patikákban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-es évet feldolgozó egészségügyi évkönyvéből. Az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 700 forint volt, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot.

A vényköteles szerek átlagos tb-támogatásának mértéke pedig meghaladta a 71 százalékot is, viszont 2010-ben a gyógyszerek átlagos tb-támogatása még 73 százalék volt.

Tavaly Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára jelentette be, hogy összesen 37 milliárd forinttal megemelik az egészségügyi alapkasszát, ebből 23,5 milliárd forint pluszforrás jut gyógyszertámogatásra.

A betervezett gyógyszer-finanszírozási többlet majd 40 százalékát a kormány eleve a gyógyszeripari befizetésekből várja, és még így is csak a tavalyi tervszámok és a valós gyógyszerfelhasználás közti lyukat képes betömni – mondta a Világgazdaságnak Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. Hozzátette, ugyan a nettó gyógyszer-közfinanszírozás minimális mértékben nő, továbbra sem éri el visegrádi országok átlagát.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés