hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Ennyit költünk vitaminra, antihisztaminra és orrspray-re

Március végéig már több mint 230 ezer doboz vényköteles orrspray-t vásároltak az allergiások, és nem csitul az érdeklődés a vitaminok  és ízületvédő készítmények iránt sem, írja a VG.

hirdetés

Március végéig már több mint 230 ezer doboz vényköteles orrspray-t vásároltak az allergiások összesen 478 millió forint értékben, és valamivel több mint 431 ezer doboz receptköteles antihisztamint váltottak ki a gyógyszertárakban, utóbbiért 413 millió forintnál is többet fizettek márciusig – derül ki a Hiflylabs Zrt. VG-nek elküldött adataiból

Az allergiás orrspray és antihisztamin eladások a nyári időszakban tetőznek – mondta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője. Persze ez az utóbbi két évben nem így volt, mert a koronavírus-járvány miatt a betegek a gyógyszereket már az allergiaszezont megelőző hónapokban felhalmozták.

Az adatokat részletezve elmondta, 2021-ben 1,74 milliárd forint értékben fogyott vényköteles, támogatott orrspray. Jellemzően ezek ára 1600 forint körül alakult, az orrspray-k tb-támogatása 20-21 százalékos, ami Farsang Bence szerint rendkívül alacsonynak mondható más gyógyszerekhez képest, hozzátette: a receptköteles antihisztaminok ára dobozonként 700-730 forintba kerül.  A tb-finanszírozott antihisztaminra pedig tavaly 1,78 milliárd forintot költöttek az allergiások.

A gyógyszerpiac másik szegmense a vény nélkül kiváltható gyógyszerek és vitaminok piaca. A VG megkeresésére a NielsenIQ összegyűjtött néhány termékkategóriát, amiből kiderül, hogy az idei év első negyedévében a vitaminok és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők forgalma a nagyobb magyarországi láncok -  Auchan, Tesco, Spar, Interspar, Metro, DM, Rossmann - összesített adatai alapján több mint 3 milliárd forintra rúgott – ez 9 százalékos növekedést jelent az előző év első negyedévéhez képest. 

A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe szerint január és április között 2 millió doboz terméket emeltek le a vásárolók a polcokról, ami 2 százalékos növekedést jelent. Az árak pedig 2021 hasonló időszakához képes hét százalékkal emelkedtek, átlagosan 1340 forintról 1430 forintra.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés