hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban

Engedélyezte az orosz egészségügyi minisztérium annak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának a klinikai tesztelését, amelyet a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztett ki.

A fővárosi Gamaleja Intézet és a novoszibirszki Vektor Központ vakcinája után ez a harmadik tesztelésre engedett oltóanyag Oroszországban. Ezt a vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban. Az egészségügyi tárca közleménye szerint a kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve, orvosi megfigyelés alatt tartják. Ajdar Ismuhametov, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó Csumakov Központ vezérigazgatója szerint a klinikai tesztelést a tervek szerint novemberben fogják befejezni.

A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és "posztregisztrációs" (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították. Alekszandr Gincburg intézetigazgató kedden elmondta, hogy a Szputnyik V kipróbálása terv szerint halad, és eddig nem váltott ki allergiás reakciót az önkénteseknél.

Elmondta, hogy dolgoznak a vakcina rákbetegeken való kipróbálásának eljárásán is. Mint mondta, ebben nehézséget okoz, hogy a páciensek gyakran sejtszaporodást gátló készítményeket szednek, ebben az esetben pedig a védőoltás ellenjavallt, mert így nem termelődnek. A gyógyszerek szedését a vakcináció idejére valószínűleg meg kell majd szakítani. Gincburg szerint külön kísérleteket kell végezni a Szputnyik V-vel a terhesség esetében is. Mint mondta, nem zárható ki, hogy az állapotos nők könnyebben viselik a Covid-19-et, mint más csoportok, csakúgy mint az ebolát, ami már bebizonyosodott. Az akadémikus elmondta, hogy a harmadik szakasz várhatóan jövő nyáron fejeződik be, az oltóanyag gyerekeken való tesztelése csak ezt követően kezdődhet el.

A Vektor féléves immunitást adó, EpiVacCorona oltóanyaga klinikai tesztelésének lezárása szeptember 30-ára, bejegyzése pedig október 15-re várható. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint ezt követően kezdődik meg a 60 évesnél idősebb és krónikus beteg önkéntesek bevonása a kipróbálásba. A peptid antigén alapú vakcina gyártásának kezdete novemberre várható.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter közölte, hogy az orosz gyógyszeripar februárra fogja csúcsra járatni vakcinagyártó kapacitását. Szerinte októberben 500 ezer, az év végére pedig 2-3 millió adagot fognak gyártani.

Oroszország részt veszt a kínai CanSino Biologics és a pekingi biológiai és katonai orvostudományi intézet által kifejlesztett Ad5-nCoV vakcina tesztelésének harmadik szakaszában is. A Petrovax orosz gyógyszergyár hétfőn adott hírt az önkéntesek első csoportjának beoltásáról, valamint arról, hogy az érintettek jól vannak.

Az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca által kifejlesztett vakcina tesztelését szeptember 11-én, még a kísérlet részvevőinek beoltása előtt felfüggesztették a szentpétervári influenzakutató Szmarogyincev Intézetben. A kísérletet akkor más országokban is leállították, és Oroszországban még nem történt bejelentés az újraindításról.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés