hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Megvan az első engedélyezett őssejtterápiás készítmény

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Holoclar őssejtterápiás készítmény forgalomba hozatalát. A különleges sejttenyészet a világ első engedélyezett őssejtterápiás gyógyszere.

hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk (Mérföldkő az őssejtterápiában), az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) tavaly decemberben javasolta jóváhagyásra az olaszországi Chiesi Farmaceutici S.p.A. által fejlesztett őssejtterápiás készítményt. A Holoclar február 17-én kiadott feltételes forgalomba hozatali engedélye egyedülálló lehetőséggel gazdagítja a limbalis őssejt-deficienciként (LSCD, limbal stem cell deficiency) ismert ritka és potenciálisan vaksághoz vezető szembetegség kezelését.

 

A készítményről

Az ex vivo tenyésztett, autológ, humán cornealis epitheliumsejteket tartalmazó őssejtkészítmény külső megjelenésére nézve egy átlátszó, kör alakú lap, amelyen 300.000–1.200.000 életképes cornea-epithelsejt (79.000–316.000 sejt/cm2) található. Emellett átlagosan 3,5 (0,4–10) százaléknyi limbalis őssejtet, valamint őssejt eredetű, átmeneti osztódó és terminálisan differenciált sejteket tartalmaz, transzportmédiumba helyezett, 2,2 cm átmérőjű fibrinrétegen – derül ki a gyógyszer alkalmazási előírásából.

 

(A kép forrása: Chiesi Farmaceutici S.p.A.)

 Az implantációra kész sejtpreparátum elkészítéséhez biopsziával nyert, 1–2 mm2 nagyságú, ép limbusszövetre van szükség a kezelendő betegtől. A biopsziás mintát a gyártó által biztosított, transzportmédiumot tartalmazó, steril kémcsőbe kell helyezni, és a mintavételtől számított 24 órán belül el kell juttatni a gyártó részére. A visszajuttatott, felhasználásra kész preparátum a teljes corneafelszín lefedéséhez elegendő számú sejtet tartalmaz. Beültetését csak megfelelően képzett sebész végezheti, kizárólag kórházi körülmények között. Az alkalmazásra vonatkozó eljárás részletes technikai leírását külön oktató kézikönyv tartalmazza. A beültetést követően megfelelő adagolási rendű, helyi és szisztémás gyulladásgátló- (kortikoszteroid) és profilaktikus antibiotikum-kezelést kell végezni az alkalmazási előírásban foglaltak szerint.

 

Hatásmechanizmus

A cornealis epithelium regenerálási folyamata során a bevitt őssejtek egy része osztódik, differenciálódik és migrál, így állítva helyre a cornealis epitheliumot. A többi sejt megmarad őssejtként, így biztosítva a cornealis epithelium folyamatos regenerálását. Immunhisztokémiai vizsgálatok tanúsága szerint a beültetett őssejtek normál, réteges cornealis epitheliumot hoznak létre, amely nem vándorol át, illetve nem hatol be a basalis ocularis struktúrákba.

 

Ismert nemkívánatos hatások

Az eddig ismert legsúlyosabb lehetséges mellékhatások a Holoclar beültetését követő 3 hónapban a cornea perforációja és a keratitis ulcerosa (amelyek a cornealis epithelium instabilitásával állhatnak összefüggésben), a műtétet követő első napon pedig a szemfájdalom miatt bekövetkező vasovagalis syncope (ájulás). A leggyakoribb mellékhatások a szembetegségek, köztük a műtéti eljárással összefüggésben álló kötőhártyavérzés (5%), leggyakrabban a műtét utáni első napon. A vérzés intenzitása a klinikai vizsgálatokban idővel egyre csökkent, és néhány napon belül kezelés nélkül teljesen megszűnt. A műtéti eljáráshoz nem köthető, egyedi mellékhatások körében kiemelendő a blepharitis (a szemhéjszélek gyulladása; 10,5%) és a cornealis epithelium-hiány (3,5%). A kortikoszteroid-kezeléssel összefüggő leggyakoribb mellékhatás a glaucoma (3,5%).

 

Klinikai vizsgálatok

Dióhéjban a limbalis őssejt-deficienciáról

A szaruhártya (cornea) és az ínhártya (sclera) határvonalán található limbalis őssejteknek fontos szerepük van a sérült cornea-epithelium helyreállításában. Ha ezek az őssejtek elpusztulnak, nincs lehetőség a megfelelő regenerációra, ami az egyre súlyosbodó – fájdalmas fényérzékenységgel, gyulladással, a cornea neovaszkularizációjával és átlátszóságának megszűnésével kísért – kórlefolyás végeredményeként vaksághoz vezethet. Az EU lakossága körében 100 ezer közül mintegy 3 embert érint e betegség.

A feltételes forgalomba hozatali engedély kiadása alapjául szolgáló döntő fontosságú HLSTM01 vizsgálatban 106 férfi és nőbeteg vett részt, akiknél közepesen súlyos és súlyos limbalis őssejthiány állt fenn (azaz definíció szerint a szaruhártya felszínének legalább két kvadránsát érintő, felszíni neovaszkuláris invázió volt kimutatható). A betegek életkora 13–79 év, átlagéletkoruk 46,8 év, a készítmény alkalmazásának idején a sérülés óta eltelt idő átlagosan 18 év (medián: 10 év) volt. A vizsgálati alanyok 99%-ánál corneaopacitás állt fenn, és 90%-uknál súlyosan károsodott a látásélesség (≤1/10 a Snellen-táblán). Az eljárás sikerességét az alapján értékelték, hogy a beavatkozást követő 12. hónapra kialakult-e stabil cornealis epithelium (azaz megszűnt-e az epithelialis hiány) a neovaszkularizáció jelentős kiújulása nélkül (legfeljebb egy kvadránst érintett, centralis cornealis érintettség nélkül).

Az elsődleges hatásossági elemzés (104 beteg adatai alapján) az esetek 72 százalékában jelezte a beavatkozás eredményességét (n=75). A műtét előtti állapottal összehasonlítva az implantáció után egy évvel jelentősen csökkent a tünetekkel (fájdalom, égő érzés, fotofóbia) élő betegek aránya (38,5% vs. 11,5%). A betegek felének látásélessége javult (legalább egy teljes sorral a Snellen-táblán vagy egy kategóriát a súlyosan károsodott esetekben).

 

Fokozott felügyelet alatt áll

A Holoclar biztonságosságát két retrospektív klinikai vizsgálat eredményei támasztják alá. Az alkalmazási előiraton fordított fekete háromszög jelölés figyelmeztet arra, hogy a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítása érdekében. Különleges betegpopulációk (idősek, gyermekek) kezelésére vonatkozóan egyelőre kevés vizsgálati adat áll rendelkezésre. A gyermekpopulációra vonatkozó kisszámú adat a 8–17 év közötti korosztály kezeléséből származik: esetükben a mellékhatásprofil nem tért el a felnőttek esetében tapasztalttól.

 

A magán- és a közszféra együttműködésének kiváló példája

A Holoclar gyártását az egyik legrégebbi múltra visszatekintő olaszországi felsőoktatási intézményhez, a Modena és Reggio Emilia Egyetemhez kapcsolódó spin-off cég, a Holostem Terapie Avanzate végzi az egyetem Stefano Ferrari Regeneratív Medicina Központjában – olvasható a forgalomba hozatali engedély jogosultjának hivatalos sajtóközleményében. A Reuters információi szerint  a Holoclar „a közeli jövőben a kezelésre alkalmas európai betegek gyógyításának szolgálatába áll” – ígéri Andrea Chiesi, a Chiesi Farmaceutici S.p.A. kutatás-fejlesztési igazgatója és a Holostem Terapie Avanzate vezérigazgatója, aki szerint az egyedülálló fejlett terápiás készítmény forgalomba hozatalának engedélyezése „jól példázza, hogy a magán- és a közszféra szakembereinek együttműködése megvalósítható, és talán a lehető legjobb stratégia ahhoz, hogy nagyot alkossunk az őssejt alapú regeneratív medicina területén”.

 

(Forrás: Holoclar alkalmazási előírás, Chiesi Farmaceutici S.p.A.)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés