hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Energiapazarlás a meleg vizes kézmosás

Bár a komfortérzet szempontjából lényeges, a kézmosás hatékonyságát és a baktériumok eltávolítását illetően nem számít a víz hőmérséklete.

hirdetés

Már a kisgyermekekbe is azt sulykolják bele, hogy meleg vízzel és szappannal kell kezet mosni. Legyen szó náthamegelőzésről vagy konyhai higiéniáról, a meleg víz és a szappan együttese elengedhetetlennek tűnik. Számos nemzeti vagy nemzetközi szakmai szervezet és hatóság ajánlásában vagy előírásában szerepel az, hogy a kézmosáshoz használt víz hőmérséklete mennyi legyen. Például az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA 40 °C-os hőmérsékletű víz biztosítását írja elő az éttermek, kávézók kézmosásra szolgáló helyiségeiben.

Szükség van egyáltalán a meleg vízre, vagy a hideg víz is elegendő lenne? Van olyan tudományos evidencia, ami mindezt alátámasztja?

Meleg vízben jobban habzik a szappan, de…

A meleg vízben jobban habzik a szappan, és ez segíthet a kézfejen található kórokozóktól megszabadulni. Mégis, a legújabb kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy ha a baktériumok eltávolításáról van szó, a hideg vizes szappanos kézmosással is ugyanolyan hatás érthető el.

A kézmosás tudományos vizsgálata

A Journal of Food Protection folyóiratban megjelent közlemény szerzői arra keresték a választ, hogy a víz hőmérséklete (16 °C, 26 °C, illetve 38 °C), az alkalmazott szappanmennyiség (0,5 ml, 1,0 ml, illetve 2,0 ml), a kézmosás ideje, valamint a szappan típusa hogyan befolyásolják a kézmosás hatékonyságát.

A kezet szennyező modellkórokozóként az E. coliegy nem-patogén törzsét, az ATCC 11229-et alkalmazták. 20 önkéntesen (10 nő, 10 férfi) vizsgálták a hideg, illetve a meleg vizes kézmosás hatékonyságát 6 hónapon keresztül, fejenként összesen 20 alkalommal.

Elég a hagyományos szappan az antibakteriális helyett

A vizsgálati eredmények rámutattak arra, hogy az antibakteriális szappannal (1 százalékos kloroxilenol-tartalommal) végzett kézmosás sem hatásosabb a vizsgált E. colieltávolításában, mint a hagyományos szappan. Ellenben, a kézmosási idő növelése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a bőrön található minél több E. coli eltávolítható legyen. Úgy tűnik, hogy már a 10 másodpercig tartó kézmosás is hatásos „tisztítást” biztosít.

Az eredmények szerint a férfiak és a nők kézmosása egyformán hatékonynak bizonyul, ebben a tekintetben nincs nembeli különbség. Megfigyelhetőek voltak azonban jelentős interindividuális különbségek az alkalmazott kézmosási technikától függően.

Nem kell a meleg vízhez ragaszkodni!

A vizsgálat talán leginkább meglepő eredménye azonban az, hogy a kézmosáshoz használt víz hőmérséklete nincs szignifikáns hatással a baktériumszám csökkentésére – legyen szó akár 38 °C-os, akár 16 °C-os hőmérsékletű vízről.

A víz hőmérséklete adjon komfortérzetet!

A közlemény levelező szerzője, Donald Schaffner professzor konklúziója: „Lényeges, hogy az emberek olyan hőmérsékletű vízben mossanak kezet, ami számukra komfortérzetet ad. Amennyiben viszont a kézmosás hatékonyságát nézzük, akkor a víz hőmérséklete nem számít.”

A legújabb eredmények felhívják a figyelmet a további vizsgálatok fontosságára, és azok eredményeinek figyelembevételével a jelenlegi szabályozások felülvizsgálatára, ami jelentős mennyiségű energia megspórolásához is vezethet.

(Forrás: MNT; Journal of Food Protection)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés