hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Emelkedett szerotonin-szint okozhatja a bölcsőhalált

A csecsemők emelkedett szérum-szerotonin-szintje a bölcsőhalál fokozott kockázatával függhet össze. A bölcsőhalál okának a felismerése a jövőben korai diagnosztikai eszközök fejlesztését is segítheti.

hirdetés

A bölcsőhalál vagy hirtelen csecsemőhalál szindróma (sudden infant death syndrome; SIDS) egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő. A SIDS pontos oka máig nem ismert. A tragédiák leggyakrabban a 2–4 hónapos csecsemőkkel történnek, általában az éjszakai órákban A meghalt csecsemők 60 százaléka fiú. Mivel ezeknek az alvással összefüggő csecsemőkori haláleseteknek a gyakorisága néhány elővigyázatossági intézkedés betartásával csökkenthető, az USA Gyermekgyógyászati Társasága (American Academy of Pediatrics; AAP) 2016 őszén egy olyan ajánlást készített, ami a szülőknek és a gyermekgondozóknak segít abban, hogy minél biztonságosabb feltételeket biztosíthassanak a csecsemők alvásához.

A szerotonin állhat a háttérben

Az első életévükben ismeretlen okból meghalt csecsemők egyharmadánál a szérum emelkedett szerotonin-szintje igazolható. Mint arra a Proceedings of National Academy of Sciences folyóiratban megjelent közlemény is utal, lehetséges, hogy a szérum szerotonin-szint és a bölcsőhalál kockázata összefügg. A szerotonin ugyanis a medulla oblongata területén, azaz a légzőközpontban is lényeges jelátviteli szerepet tölt be.

Vizsgálati eredmények igazolhatják a szerotonin-hipotézist

A bostoni gyermekklinikán 61 SIDS-ben elhalálozott csecsemő szérum szerotonin-szintjét vizsgálták meg. A SIDS-ben elhalálozott csecsemők szérumában nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás módszerrel (HPLC) szignifikánsan (CI = 95 százalék) magasabb szerotonin-koncentrációt (177,2 ± 15,1 ng/ml) mutattak ki, mint az egyéb, ismert okból elhunyt csecsemők (n=15) szérumában (91,1 ± 30,6 ng/ml).

A szerotonin eredete pontosan nem ismert. Mivel a szerotonin mintegy 95 százalékát a vérben a trombociták raktározzák, lehetséges, hogy a vérlemezkék veszik fel az ingerületátvivő anyagot az agyból a vérkeringés révén.

A jövőben diagnosztikai eszközt lehetne a szerotonin-szint mérésére alapozni

A szerotonin-szinttel összefüggő zavarok megmagyarázhatják azt, hogy miért következik be látszólag egészséges csecsemőknél, külső rizikófaktorok (pl. dohányfüst belélegzése, szülők ágyában alvás) jelenlétében fokozott gyakorisággal a hirtelen halál. Amennyiben a szerotonin-bölcsőhalál hipotézis igazolt nyer, a szérum-szerotonin-szint vizsgálata lehetőséget kínálhat a korai megelőzésre, a tragikus hirtelenséggel történő csecsemőhalálok valószínűségének csökkentésére.

(Forrás: PNAS)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés