hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Emberen tesztelik a HIV-vakcinát

Embereken végzett gyógyszerkísérletet indul a Dél-afrikai Köztársaságban: több mint ötezren vesznek részt a HIV elleni vakcina kipróbálásában – adja hírül az mno.hu.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala, hadserege, a dél-afrikai kormány egészségügyi kutatóintézete és a Bill & Melinda Gates Alapítvány közösen finanszírozza azt a teljes körű, embereken végzett gyógyszerkísérletet, amely most indul a Dél-afrikai Köztársaságban: 5400 szexuálisan aktív, 18 és 35 év közötti ember fog részt venni az új gyógyszer kipróbálásában, amelyet a Sanofi Pastour és a GSK gyógyszeripari cégek fejlesztettek ki. Azt remélik, hogy a vakcinát az eddig már bevált HIV-prevenciós szerekkel együtt használva „beverhetik az utolsó szöget a HIV korporsójába” – írja az mno.hu.

A humán gyógyszervizsgálat célja, hogy egy korábban már tesztelt vakcina (RV144) módosított változatát próbálják ki. A korábbi változatot 2009-ben 16 400 emberen tesztelték Thaiföldön, és a vizsgálatok szerint akkor az alanyok 31 százalékánál bizonyult hatásosnak a készítmény. Az Independent cikke szerint most azt remélik, hogy az esetek legalább 50 százalékában hatékonyan tudják majd meggátolni a HIV terjedését

A világon 37 millió HIV-fertőzött él, évente egymillióan halnak meg a betegség miatt. A szakemberek azt remélik, hogy az új vakcinával hathatósan, klinikai úton megelőzhető a HIV-fertőzés, amelyet jelenleg csak élethosszig tartó gyógyszeres programmal lehet kezelni. A kutatók abban is bíznak, hogy az új változat már legalább 50 százalékban hatásos lesz, ami jelentős növekedés a thaiföldi gyógyszerteszthez képest.

A kutatásban részt vevők felét az új szerrel oltják be, a csoport másik fele csak placebooltást kap. Dél-Afrikában jelenleg naponta ezren lesznek HIV-fertőzöttek, így a mellékhatások mellett a nagyszámú minta miatt feltehetőleg azt is vizsgálhatják majd, miért nem akadályozta meg a fertőzést a vakcina, ha valaki a tesztalanyok közül esetleg – az oltástól függetlenül – HIV-fertőzötté válik.

A kutatás eredményei 2020-ra várhatók.

 

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés