hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

Emberchipen tesztelhető daganatellenes gyógyszerek

Egy tenyérben elfér az a laboratóriumi eszköz, amely a daganat és több létfontosságú szerv szöveti modelljét egyesíti, ezért egyszerre alkalmas a daganatellenes gyógyszerek hatékonyságának és mellékhatásainak tesztelésére, írja az Origo.

hirdetés

A tetszőlegesen konfigurálható „test a chipen” modell, amelyet a floridai Hesperos biotechnológiai vállalkozás a Roche gyógyszeróriással és a Közép-Floridai Egyetemmel (University of Central Florida) együttműködésben hozott létre, forradalmasíthatja a gyógyszerek fejlesztését azáltal, hogy a tesztelni kívánt vegyületek hatékonyságát és toxicitását egyszerre tudja értékelni.

A tenyérnyi átlátszó eszközön egymással összekötve – mintha csak a vérkeringés kapcsolná őket össze a valódi szervezetben – helyet kapnak a daganatsejtek és a mellékhatások szempontjából leglényegesebb szövetek, így a szív és a máj tenyészetei. A Science Translational Medicine folyóiratban bemutatott berendezés úgy lendíti előre az orvostudományi kutatást és a személyre szabott gyógyászatot, hogy közben kiküszöböli a preklinikai tesztelésből az állatkísérleteket.

A cikkben ismertetett eredmények igazolják, hogy a Hesperos újító jellegű, több szervet reprezentáló „test a chipen” modellje megbízhatóan utánozza az emberi szervezet rákellenes gyógyszerekre adott válaszát. Mivel a chip májsejttenyészetet is tartalmaz, az eszköz nemcsak az anyavegyület, hanem az emberben belőle képződő anyagcseretermékek hatásának értékelésére is alkalmas. Mivel komplexen modellezi a daganatot és a szervezet többi részét, a chip képes a terápiás index – a toxikus és a hatékony dózis közötti arányszám – meghatározására, ami elengedhetetlen a terápiás dózis beállításához.

A teljes cikk

(forrás: origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés