hirdetés
hirdetés

EMA-vizsgálat indul a fluorouracillal összefüggő halálesetek kapcsán

Az EMA nemrégiben kezdett vizsgálatában arra keresi a választ, hogy a fluorouracillal és a rokon vegyületekkel elkezdett terápia kapcsán szükséges-e genetikai teszt elvégzésének előírása.

hirdetés

Több mint 100, fluorouracillal összefüggő haláleset

Az EMA-vizgsálat megindítását a franciaországi gyógyszerügyi hatóság (ANSM) indítványozta. A kérés alapjául a médiában is nagy visszhangot kiváltó, fluorouracil- (5-FU) túladagolásra visszavezethető toxicitás és elhalálozás szolgált. A Le Figaro-ban megjelent cikk alapján az elmúlt 10 évben több mint 1500 mérgezésért és 133 halálesetért felelős a fluorouracil-túladagolás; 4 fluorouracillal kapcsolatos haláleset pedig bírósági eljárást vont maga után. Mindeközben a brit médiában is fluorouracillal összefüggő elhalálozásról számoltak be.

Enzimhiány a fluorouracil-toxicitás oka

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A fluorouracilt a szervezetben a dihidropirimidin-dehidrogenáz (DPD) bontja le. Régóta ismert, hogy a DPD-enzim genetikai funkciózavarai gyakoriak. Az EMA adatai alapján a lakosság körülbelül 8 százalékánál a DPD-koncentráció csökkent, míg a populáció körülbelül 0,5 százalékánál az enzim teljes hiánya mutatható ki.

A DPD-enzim csökkent mennyiségben való jelenléte az 5-FU megemelkedett koncentrációival és fokozott toxicitással hozható kapcsolatba. A toxicitás neutropénia, neurotoxicitás, hasmenés és sztomatitis formájában is felléphet. A DPD-enzim részleges vagy teljes hiányának genetikai teszttel való kimutatása tehát információval szolgálna az 5-FU metabolizmusát és a citosztatikum esetleges toxicitását illetően.

A fluorouracilon kívül érintettek a problémában a prodrug-ok is, azaz a kapecitabin, a tegafur és a flucitozin. Míg az első két hatóanyagot a daganat-terápiában alkalmazzák, addig a flucitozint – ami hazánkban nincs törzskönyvezett gyógyszerként forgalomban – antimikotikumként.

Logikus lépés lehet a dóziscsökkentés

A Hollandiai Rákkutató Társaság tavaly novemberben egy prospektív vizsgálat (n=1103) alapján arra a következtetésre jutott, hogy a fluorouracil dózisának a csökkentése a mutációval rendelkező betegek többségénél eredményre vezető lenne, azaz egy génteszt segítségével a csökkent enzimműködésű vagy enzimhiányos betegek azonosíthatók, a súlyos toxicitási esetek pedig elkerülhetők lehetnének.

A franciák uracil-szint mérést javasolnak

A franciaországi egészségügyi hatóság (Haute Autorité de santé) azt javasolja az onkológusoknak, hogy az 5-FU adagolását a betegek szérumában meghatározott uracil-szintekhez igazítsák. Az uracilt, mint a 4 RNS-bázis egyikét szintén a DPD-enzim bontja le, és az emelkedett uracil-szintek a DPD-enzim hiányára/csökkent aktvitására hívják fel a figyelmet.

 

Forrás:

EMA

Deutsches Aerzteblatt

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés