hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

EMA: nincs kapcsolat a Pfizer/BioNTech vakcinája és a beoltásokat követő halálesetek között

Nincs kapcsolat a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája és a beoltások után jelentett halálesetek között, és nem azonosítottak új mellékhatásokat sem, közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken Amszterdamban.

hirdetés

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség a vakcina bevezetését követő első biztonsági felülvizsgálata nyomán megállapította, hogy nem hozhatók összefüggésbe az oltás beadása után regisztrált halálesetek (köztük idős, törékeny egészségű embereké) a vakcinával, és megállapította, hogy ezek az esetek nem vetnek fel az oltás biztonságával kapcsolatos aggályokat.

A biztonsági követelményeket ellenőrző laboratórium elemzésének adatai "összhangban vannak a vakcina ismert biztonsági profiljával, a vizsgálatok eredménye nem utal újabb mellékhatások megjelenésére".

A jelentésekben közölt alkalmi, súlyos allergiás reakciók nem haladták meg a már korábban megállapított mellékhatások mértékét, közölték. Az oltóanyag előnyei a koronavírus-járvány visszaszorításában és a megelőzésben továbbra is felülmúlják az esetleges kockázatokat. A vakcina alkalmazásával kapcsolatban nincsenek javasolt változtatások, tették hozzá.

Az EMA december 21-én ajánlotta forgalmazásra a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által közösen kifejlesztett vakcinát, amelyet karácsony óta alkalmaznak az Európai Unióban.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés