hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Elvakíthatnak a fogamzásgátlók?

Amerikai kutatók megállapítása szerint a fogamzásgátló kezelés befolyásolhatja, mennyire boldog egy nő a férjével. Ha a párválasztáskor a nő fogamzásgátlót szed, a ténylegesnél vonzóbbnak találhatja az erősebb nem képviselőjét.

hirdetés

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban bemutatott tanulmány  szerzői 118 frissen egybekelt házaspárt követtek 4 éven át annak tisztázására, kihat-e a hormonális fogamzásgátló kezelés azokra a biológiai folyamatokra, amelyek meghatározzák a nők párválasztáskori preferenciáit. Néhány korábbi tanulmányban  felvetődött, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlók hatással lehetnek azokra a neurobiológiai folyamatokra, amelyek szerepet játszanak egy férfi kvalitásainak női szemmel történő megítélésében, vagyis ugyanaz a nő másként értékelheti egy adott férfi genetikai rátermettségét és arcának vonzó benyomását akkor, ha fogamzásgátlót szed, mint akkor, ha nem áll ilyen gyógyszerhatás alatt. Tudva, hogy az interperszonális preferenciák fontos szerepet játszanak a párkapcsolattal való megelégedettségünkben, a hormonális fogamzásgátlók alkalmazásának felfüggesztésével bekövetkező értékítélet-változás befolyásolhatja, hogyan ítéli meg a nő a választott társat, és ezzel összefüggésben mennyire érzi elégedettnek és boldognak magát a párkapcsolatban.

 

Módszerek

A Floridai Egyetem és a dallasi Southern Methodist University kutatói két prospektív vizsgálatban járták körül a fenti kérdéskört. Első lépésként a 118 házaspár férfi tagjainak arcát értékelték objektív kritériumrendszer alapján, megállapítandó, mennyire vonzó az illető. Az első vizsgálatban a feleségek négy éven át félévente töltöttek ki kérdőívet arról, mennyire elégedettek a házasságukkal, majd az utolsó alkalommal nyilatkoztak arról, mikor szedtek orális fogamzásgátlót, visszatekintve a leendő férjükkel való megismerkedésükig. A második vizsgálatban az asszonyok már az első felméréskor számot adtak arról, szedtek-e hormonális fogamzásgátlót a későbbi párjukkal való megismerkedésük idején, majd ettől kezdve négyhavonta töltöttek ki kérdőívet (összesen 3 alkalommal), amely a házasságukkal való megelégedettségükről és a fogamzásgátló-szedésről informált.

 

Eredmények

A kutatók a két vizsgálatban összegyűlt adatokat külön-külön és együttesen is elemezték, és a következő megállapításokat tették: azok a nők, akik hormontartalmú fogamzásgátlót (OC) szedtek a későbbi férjükkel való megismerkedésük idején, a fogamzásgátlás elhagyása után kevésbé voltak elégedettek a párkapcsolatukkal, ha férjük relatíve kevésbé vonzó arcú férfi volt, míg a sármosabb férfiakkal házasodott nők elégedettsége nőtt az OC-szedés felfüggesztése után. A megismerkedés után megkezdett hormonális fogamzásgátlás nem mutatott következetes kapcsolatot a házasélettel való megelégedettséggel, függetlenül a férj külső megjelenésétől.

 

Következtetések

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a fogamzásgátló-szedés akaratunkon kívül kihathat a nők és férfiak közötti párkapcsolatra. A kutatók szerint az ok a fiziológiás hormonális folyamatok megváltozásában keresendő: feltételezik, hogy az orális fogamzásgátlók tompítják azokat a hormonok által szabályozott folyamatokat, amelyek a másik ember külső megjelenésének megítélésében játszanak közre. Valószínűsítik, hogy azoknál a nőknél, akik a későbbi párjukkal való megismerkedésük idején hormontartalmú fogamzásgátlót szednek, az OC elhagyásakor felerősödik a partner genetikai rátermettségét jelző férfias külső fontossága, amit a fogamzásgátlás korábban vélhetően tompított. Bár maguk a szerzők is óva intenek attól, hogy eredményeikre támaszkodva gyakorlati tanácsokkal befolyásoljuk a nők családtervezési döntéseit, megállapításaik segíthetnek abban, hogy a nők megértsék, miért változhat meg a házastársukkal és a házaséletükkel való megelégedettségük, ha abbahagyják a fogamzásgátló szedését.

(Forrás: MedicalXpress)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés