hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Elkészült az ITM gyógyszeripari stratégiája

Hazai gyógyszert szed a lakosság fele, derült ki többek között a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége keddi konferenciáján, amelyről a Weborvos tudósított.

hirdetés

Hazai gyógyszert szed gyógyulása érdekében a lakosság fele, ami értékben a teljes gyógyszerfogyasztást tekintve 28-30 százalékot tesz ki, míg támogatásban mindössze 25 százalékot. Az adatokat Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) elnöke sorolta köszöntőjében a szervezett október 15-i konferenciáján, amelyet „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar” címmel rendeztek, írja a Weborvos.

A szerializáció, vagyis az egyedi azonosítási rendszer bevezetése hatalmas kiadásokat okozott az iparágnak: egyetlen doboz azonosítóval, lopásgátlással történő felszerelése 72 forintba kerül, a rendszer indítása pedig húszmilliárdos egyszeri többletkiadással jár, és folyamatos fenntartása 4-5 milliárd forintot igényel, derült ki Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészségiparért felelős miniszteri biztosának előadásából.

Elkészült az ITM gyógyszeripari stratégiája, amely 220 oldalt ölel fel, s a „problémák” kigyűjtése is több tíz oldalra rúgott. A minisztérium szintén számos megoldási javaslata között az élen szerepel az egészségipari koordináló szervezet létrehozásának igénye, a támogatáspolitika kialakítása a V4-ekkel közösen, a digitalizáció, modernizáció támogatása a kkv-kal, egyetemekkel történő kapcsolatok erősítéséhez, a jogszabályi környezet felülvizsgálata, beleértve a közbeszerzést is, a külföldi jó gyakorlatok alkalmazása, a kkv-k exportképességének fejlesztése, a betegadatok kutathatósága informatikai fejlesztésekkel. S mindezen túl: szeretnék a gyógyszergyártást határon belül tartani.

A gyógyszerek ártámogatásában egyre inkább az értékalapú árazást kell preferálni a költségalapú helyett, és keresni kell az innovatív finanszírozási megoldásokat. Ez utóbbit Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató-helyettese szerint az jellemzi, hogy a valódi innovációt támogatja, ténylegesen hozzáférhető a betegek számára és fenntartható gazdaságilag.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés