hirdetés
hirdetés

Elkerülhető a méhnyakrák

Nemcsak a fiataloknak, hanem a középkorúaknak is ajánlott a HPV elleni védőoltás, erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója az Inforádióban. Ács Nándor közölte: a HPV okozta méhnyakrák kialakulása rendszeres szűrővizsgálattal és a vakcinával megelőzhető.

hirdetés

"A HPV védőoltást nemcsak fiataloknak ajánljuk, hanem akár 40-45 éves korig is, aktív szexuális élet mellett a vakcinálás egyértelműen fontos. Ugyan nem biztosít teljes, százszázalékos védettséget a védőoltás, de időben beadva összességében 95 százalék eséllyel megelőzhető, hogy az élete során bármikor méhnyakrákja legyen, ezért fontos a fiatal lányokat beoltani HPV ellen", mondta Ács Nándor.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette: "szerencsés helyzet, hogy most ősztől az iskolában tizenhároméves lányok ingyen megkapják az oltást, de aki már elmúlt tizenhárom és még nem kapta meg a védőoltást, annak is javasolt beadatni a vakcinát. Lényeges, hogy a legjobban akkor hat, ha valaki még nem kezdte el a nemi életet, ugyanis a HPV-t csak szexuális úton lehet elkapni. Az oltással kialakul a védettség, nem tud megfertőződni."

"Ha valakinek nincs HPV vírusfertőzése, húsz-huszonöt-huszonnyolc éves és még nem állapodott meg, tehát még egy, két, vagy akár nyolc partner lehet az életében, akkor őt is vakcinálni kell, hiszen elkaphatja a fertőzést. Azért jobb a fiatalokat oltani, mert akkor még erősebb az immunreakció", hangzott el az Inforádióban.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés