hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Elindult az Európai Unió afrikai országoknak szánt első vakcinaszállítmánya

Elindult az afrikai országok oltási kampányát segítő, koronavírus elleni európai uniós, közel 100 millió adagos oltóanyagadomány. Spanyolország eddig 30 millió adag oltóanyagot ajánlott fel rászoruló országoknak.

hirdetés

Az uniós bizottsági bejelentés szerint az Európai Unió az év végéig 99,6 millió adag egydózisú Johnson & Johnson vakcinát szállít az alacsony és közepes jövedelmű afrikai országokba. Az első tételek hétfőn indultak a célországokba: Nigerbe 496 800, Dzsibutiba 50 400, Nigériába 2 millió 764 ezer 800, Togóba 633 600, a Közép-afrikai Köztársaságba 302 400, a Kongói Demokratikus Köztársaságba 230 400, a Guineai Köztársaságba 496,8, és Mauritániában 144 000 oltóanyag érezik. A következő hetekben az afrikai kontinens más országaiba is indulnak a vakcinaszállítmányok.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: az uniós vakcinaadomány célja a koronavírus elleni globális szolidaritási erőfeszítés előmozdítása. Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett: az Európai Unió azt vállalta, hogy 2022 közepéig legkevesebb 500 millió adag koronavírus elleni vakcinával támogatja a rászoruló afrikai országok oltási kampányát.

Az Európai Unió a tagállami erőfeszítések támogatása mellett továbbra is megosztja a vakcinákat a koronavírus teljes legyőzése érdekében. Ezzel egyidőben finanszírozást nyújt a globális vakcinagyártási kapacitások megerősítéséhez, különösen Afrikában.

Az Európai Unió július végén indított kezdeményezést az oltóanyagok, gyógyszerek és egészségügyi technológiák gyártásával és az azokhoz történő hozzáféréssel kapcsolatban Afrikában. A kezdeményezés az afrikai oltóanyaggyártás megfelelő feltételeinek megteremtését segíti elő. A megvalósítást az EU költségvetése és az európai fejlesztésfinanszírozási intézmények, köztük az Európai Beruházási Bank (EBB) 1 milliárd euróval támogatják.

Az uniós intézmények és a tagországok megállapodtak abban is, hogy egyéb intézkedések mellett támogatják a dakari Pasteur Intézet oltóanyaggyártást célzó beruházását. Várakozások szerint az új gyártóüzem csökkenteni fogja Afrika jelenleg 99 százalékos oltóanyagbehozatali igényét és erősíti a jövőbeni járványokkal szembeni ellenállóképességet az egész kontinensen.

Spanyolország eddig 30 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot ajánlott fel rászoruló országoknak, és további 20 millió adagot tervez felajánlani a közeljövőben

Világszintű egészségügyi problémára egyeztetett és többoldalú válasz szükséges. Amíg nem vagyunk valamennyien biztonságban a vírustól, addig nem vagyunk igazán védettek, fogalmazott Pedro Sánchez spanyol kormányfő. Mint mondta: a spanyol kormány a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott COVAX-program keretében további 20 millió dózis vakcinát adományoz 2022 első negyedévének végéig.

A járvány nyilvánvalóvá tette, hogy az egységes fellépés a cselekvés egyetlen módja az előttünk álló nagy kihívásokkal szemben, hangsúlyozta.

A spanyol kormányfő kitért arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vakcinaadományozók rangsorában Spanyolország világviszonylatban az ötödik helyen áll.

Pedro Sánchez bejelentette azt is, hogy feloldották az antitestek kimutatására szolgáló, 99 százalékos megbízhatóságú, spanyol fejlesztésű szerológiai teszt szabadalmi tilalmát, amelyet így most olyan országokban is felhasználhatnak, ahol kevesebb anyagi forrás jut a diagnosztizálásra.

Spanyolországban 37 és fél millió ember, az oltható, 12 év feletti lakosság 89 százalék kapta meg eddig a vakcinák mindkét dózisát.

A héten megkezdődik az emlékeztető, harmadik adag beadása a 60 és 69 év közötti korosztálynak, valamint az egészségügyben dolgozóknak. Eddig a 70 év felettiek, az idősotthonokban élők, valamint a legyengült immunrendszerrel rendelkezők kaphattak ismétlő oltást.

Baszkföldön a bíróság elutasította a tartomány autonóm kormányának kérését, hogy oltási igazolást vagy negatív PCR-tesztet kérhessen az éjszakai szórakozóhelyekre látogatóktól. A bíróság nem látta indokoltnak az intézkedést, mivel a régió lakosságának 90 százaléka beoltott. Korábban hasonló döntést hozott a bíróság Aragónia tartományban, míg Katalóniában, a Baleár-szigeteken és Galiciában jóváhagyta ennek a feltételnek a bevezetését. Az északnyugat-spanyolországi Galiciában a kórházakba látogatóktól is elkérik az igazolásokat.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés