hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Elhízott reumásoknál kevésbé hatnak a biológiai gyógyszerek

A rheumatoid arthritis kezelésében alkalmazott biológiai gyógyszerek némelyikének a hatása erősen lecsökken elhízott pácienseknél.

hirdetés

Túlsúly és elhízás esetén gyakrabban fordul elő a rheumatoid arthritis, illetve súlyosabb annak a lefolyása. Ennek a tudatában még inkább fontos az a felismerés, ami szerint a kórkép kezelésében alkalmazott biológiai gyógyszerek egy része annál kevésbé hatásos, minél inkább elhízott a páciens.

Minél kövérebb, annál kevésbé hatásos

A németországi rheumatoid arthritises betegek aktáit (n=10593) tömörítő RABBIT- (Rheumatoid Arthritis: oBservation of BIologic Therapy) regiszter adatai rámutatnak arra, hogy a rheumatoid arthritis kezelésére alkalmazott biológiai gyógyszerek hatása erősen függ attól, hogy azt normál testtömegű, túlsúlyos vagy elhízott betegnél alkalmazzák-e.

Feltételezhető, hogy a zsírsejtekből felszabaduló proinflammatorikus anyagok, köztük a tumornekrózisfaktor és az interleukin-6 lehetnek a felelősök a megfigyelés során tapasztaltakért.

Elhízottaknál kevésbé javul a DAS28 index

A Németországi Reuma-Kutatóközpont (DRFZ) szakemberei megállapították, hogy a TNF-alfa-gátlók és az interleukin-6-gátló tocilizumab csak korlátozott mértékben hatnak elhízott pácienseknél. Érdekes módon a biológiai gyógyszerek terápiás hatása jóval kifejezettebb testtömeg-függést mutat, mint a hagyományos hatóanyagoké, így például a metotrexáté.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Különösen erős testtömegtől való függést lehetett igazolni a tocilizumab esetén. A reumatoid arthritises betegek állapotának mérésére szolgáló DAS28 betegségaktivitási index, ami 28 ízület fájdalmának, duzzadtsági fokának, illetve a vérben található gyulladásos markerek szintjének a mérésen alapul, jóval kisebb mértékben javul a biológiai kezelések hatására az elhízottaknál, mint a „csak” túlsúlyosaknál vagy a normál testtömegűeknél.

Biológiai gyógyszer és biológiai gyógyszer között is különbség lehet!

A rituximab és az abatacept esetén kevésbé vagy egyáltalán nem jelentkezett a testtömeg hatása, szemben a tocilizumabnál tapasztalttal.

Az sem lényegtelen, hogy nő vagy férfi betegről van-e szó. A nőknél nem csak a gyógyszerek testtömegtől függő (elmaradó) terápiás hatása jelentkezik kifejezettebben, mint a férfiaknál, de minden egyes plusz kiló is nagyobb kockázatot hordoz abban a tekintetben, hogy kialakul-e a rheumatoid arthritis.

(Forrás: Rheumatology)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés