hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Életmentő gyógyszerek hazai vérplazmából

Az elmúlt 8 évben 12 milliárd forintot fordított gödöllői gyártókapacitásának bővítésére és infrastrukturális fejlesztésekre, ezzel megháromszorozta hazai gyártókapacitását az olasz Kedrion Biopharma (Kedrion) gyógyszeripari cégcsoport.

hirdetés

A vérplazma gyűjtésére és feldolgozására specializálódott társaság magyar leányvállalata, a HUMAN BioPlazma Kft. 2015-ben 11 milliárd forint árbevételt ért el. A társaság legújabb fejlesztése egy 100%-ban magyar vérplazmából előállított folyékony vérkészítmény, amelyhez május óta súlyos és ritka betegséggel élő, kórházban kezelt betegek juthatnak hozzá. A vérplazmából hazánkban készített gyógyászati készítmények piacán 20 éve nem volt hasonló fejlesztés. A társaság a vérplazma gyűjtésében is aktív: 2016 májusában 300 millió forintos beruházással nyitotta meg 30 új munkahelyet teremtő, negyedik magyar Plazma Központját, Pécsett.

A vérplazmábólelőállított termékek egyedüli hazai gyártója, a HUMAN BioPlazma anyavállalata, az olaszországi központú Kedrion, elkötelezett gödöllői leányvállalata és gyártóhelye folyamatos fejlesztése mellett. A nemzetközi vállalatcsoport 2008 óta több mint 12 milliárd forintot fektetett be Magyarországon: 4 milliárd forintot a régi gyártóhely modernizálására, további 8 milliárdot a termelőkapacitás bővítésére és a kapcsolódó fejlesztésekre költött.Ennek eredményeként a vállalat több mint háromszorosára növelte hazai gyártókapacitását, és új, felhasználóbarát, korszerű gyógyszerekkel bővítette portfólióját.

A HUMAN BioPlazma az elmúlt öt évben számottevő mértékben növelte árbevételét is, ami 2015-re a 2008-as 4,3 milliárd forintról 11 milliárd forintra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a munkatársak létszáma is megháromszorozódott, a telephelyek száma pedig a korábbi kettőről hatra nőtt. A társaság gödöllői gyára, logisztikai központja és – 2016 májusától – 4 hazai plazmagyűjtő központja 300 dolgozónak közvetlenül, további 200 szerződéses vállalkozó foglalkoztatottnak, családjuknak pedig közvetve biztosít megélhetést.

A menedzsment prognózisa alapján idén akár a kezdeti forgalom háromszorosát is teljesítheti a társaság, ami a nemzetközi cégcsoporton belül is kiemelkedően jó eredménynek számít.

Társaságunk az emberi vérplazma eredetű biológiai készítmények egyedüli hazai gyártójaként – jogelődei révén – immár több mint 60 éve fejleszt, gyárt és forgalmaz életmentő gyógyszereket, elsősorban magyar betegeknek. Több évtizedes hazai tapasztalatunkat sikeresen ötvöztük anyavállalatunk, a Kedrion innovációs erejével és egyre kiterjedtebb nemzetközi jelenlétével. Ennek köszönhetően a legmagasabb minőségi sztenderdek alapján készülő termékeink egyre szélesebb köre érhető el a súlyos betegségben szenvedők számára” – hangsúlyozta Tóth Ákos, a HUMAN BioPlazma Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: az elmúlt időszakban két új, korszerű és a betegek részére még nagyobb biztonságot nyújtó terméket vezettek be a magyar piacra.A vállalat legutóbbi fejlesztése egy 100%-ban magyar vérplazmából előállított folyékony vérkészítmény, melyet többek között súlyos és ritka betegségekben szenvedő páciensek kapnak kizárólag kórházi felhasználás során.

Az ügyvezető felidézte: a vállalat magyar gyökerei egészen 1954-ig, a Human Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet megalapításáig nyúlnak vissza. A rendszerváltást követően többször is tulajdonost cserélő vállalat biokémiai üzletágát 2008-ban vásárolta meg a világ 100 országában jelen lévő, és több mint 2200 munkavállalót foglalkoztató olasz szakmai befektető.

 

Új Plazma Központ Pécsett

A HUMAN BioPlazma gyógyszeralapanyag-gyártást koordináló üzletága, a KEDPLASMA MAGYARORSZÁG 2016 májusában adta át a legújabb, mintegy 300 millió forintos beruházással megvalósuló, 30 munkahelyet teremtő pécsi Plazma Központját. A két fővárosi és egy debreceni centrum után átadott Plazma Központ Pécs 15 ággyal kezdte meg működését, és az üzletág tervei szerint fokozatosan eléri a teljes, 40 férőhelyes kapacitást.

Dr. Komlódi Gabriella, a HUMAN BioPlazma Kft. Plazma Üzletág igazgatója rámutatott: „A donorok adományának köszönhetően egyre több súlyos és ritka betegségben szenvedő emberhez jutnak el az életmentő terápiás készítmények, ami hozzájárul életminőségük javulásához. Küldetésünk, hogy egyfajta hidat képezzünk a donorok és a páciensek között a plazmagyűjtésen és az abból készülő vérkészítmények gyártásán keresztül”.

Az életmentő vérplazma

Magyarországon több mint négyezer krónikus beteget kezelnek rendszeresen plazmaalapú készítményekkel. Ilyenek az immunhiányos, a vérzékeny, az angioödémás, illetve egyes heveny vagy krónikus idegrendszeri megbetegedésben szenvedők, de sokkal többen vannak olyanok, akik baleset, égési sérülés vagy bármilyen műtéti beavatkozás során szorulnak ezekre a készítményekre. A HUMAN BioPlazma Kft. által előállított plazmakészítmények iparági becslések szerint évente 40-50 ezer esetben bizonyulnak életmentőnek.

Hazai plazmából – magyar betegekhez

A HUMAN BioPlazma Kft. gödöllői gyára európai és hazai plazmát dolgoz fel, a magyar plazmából főként a ritka és súlyos immunológiai betegségekben szenvedő hazai páciensek igényeit elégíti ki. Gyógyszereiket véralvadási rendellenességek kezelésére, újszülöttek hemolitikus betegségének megelőzésére, immunológiai felhasználásra, valamint intenzív terápiás alkalmazásra használják kórházak, klinikák és hemofíliacentrumok.

Az éves szinten 530 ezer liter Gödöllőn feldolgozott vérplazma jelentős részét Magyarországon gyűjtik, a gyártási folyamat döntő része szintén hazánkban történik.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés