hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Életkori korlátozásokkal vezethetik be az Oxford/AstraZeneca-vakcinát Németországban? (Bővítve!)

Életkori korlátozásokkal vezethetik be Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár együttműködésével kifejlesztett vakcinát egy független szakértőket összefogó kormányzati tanácsadó testület, az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) formálódó ajánlása szerint, amelyről csütörtökön számoltak be német hírportálok.

hirdetés

A kiszivárogtatott ajánlástervezet szerint a készítményt csak a 18 és 64 év közöttiek beoltására szabad használni, mert más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére.

A klinikai vizsgálatok során beoltottak közül mindössze 341-en voltak legalább 65 évesek, és noha csupán egyetlen egy megbetegedést regisztráltak körükben, az alacsony létszám miatt nem lehet statisztikailag szignifikáns, a legalább 65 évesekre általában véve érvényes következtetésekre jutni a szérum hatékonyságáról, ismertette az ajánlástervezetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap a hírportálján.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy csütörtöki berlini tájékoztatón a sajtójelentésekről elmondta: tavaly ősz óta lehet tudni, hogy más oltásfejlesztési programokkal összevetve kevés adat van az Oxford/AstraZeneca-vakcina egyes tulajdonságairól. A kormánynak azonban nem a STIKO előzetes, hanem végleges ajánlása alapján kell majd beillesztenie az új terméket az oltási kampányba, és előbb be kell várni az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) péntekre várható döntését a vakcina engedélyezéséről.

A miniszter rámutatott: hatalmas tudományos teljesítmény, hogy alig 12 hónappal egy vírus megjelenése után van már oltás ellene, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen pedig az EMA várhatóan kedvező döntésével már három különböző oltás is rendelkezésre áll majd az EU-ban. Ez azonban nem változtat azon, hogy az EU és az egész világ a járvány eddigi legnehezebb szakaszában tart. Ezt mutatja a többi között, hogy az "oltásbajnok" Izraelben a külföldön felbukkant új vírusváltozatok terjedésének akadályozására lezárták az ország fő nemzetközi repülőterét, mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy az új vakcina engedélyezése egyelőre nem javít jelentősen az oltóanyag-ellátáson. Németországban még legalább tíz hétig, április közepéig hiány lesz a SARS-CoV-2 elleni oltásból.

A német sajtóban a hét elején is megjelentek hírek arról, hogy a Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 éven aluliaknál lehet majd használni. Egészségügyi szakpolitikusok a Bild című tömeglapnak azzal magyarázták a korlátozást, hogy a szérumot főleg fiatalokon tesztelték. A Handelsblatt című üzleti lap beszámolója szerint az a gond, hogy az engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott dokumentáció alapján rendkívül alacsony, mindössze 8 százalékos a vakcina hatékonysága a 65 éven felülieknél.

A lapértesülések megjelenése után az AstraZeneca közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy az idősek körében alacsony hatékonyságról szóló információk tévesek és alaptalanok. Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója szerint azért van a gyógyszergyárnak kevesebb adata a többi gyógyszergyárhoz képest, mert később kezdték el az idősek oltását.

"Igen helytálló adataink vannak azzal kapcsolatban, hogy igen erős antitestképződés indult meg az időseknél, hasonló ahhoz, amilyent a fiataloknál tapasztaltunk", mondta Soriot a Die Welt című német lapnak nyilatkozva.

*

Az idős embereknek is jó védelmet nyújt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett, Nagy-Britanniában már hetek óta alkalmazott oltóanyag, mondta csütörtökön az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) oltási programokért felelős igazgatója. Mary Ramsay professzor nyilatkozatának előzményeként a német oltásügyi bizottság csütörtöki médiaértesülések szerint olyan ajánlás kiadására készül, amely szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát Németországban a 65 évnél idősebbeknek egyelőre ne adják be.

Ramsay professzor csütörtök délután ismertetett reagálásában közölte, hogy a Nagy-Britanniában használt mindkét oltóanyag, az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcina egyaránt biztonságos és magas fokú védelmet nyújt, különösen az új koronavírus okozta Covid-19 betegség súlyos formáinak kialakulásával szemben.

A Public Health England oltási igazgatója maga is hangsúlyozta, hogy a próbaidőszakban az idősek körében túl kevés esetben vizsgálták az AstraZeneca-vakcinát annak pontos meghatározásához, hogy ez az oltóanyag ebben a korcsoportban mennyire hatékony. Mary Ramsay professzor szerint azonban az idősek immunreakcióiról eddig rendelkezésre álló adatok is nagyon biztatók az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag esetében. Hozzátette: a súlyos betegség és a halálozás kockázata az életkor emelkedésével exponenciális ív mentén növekszik, és a legfontosabb feladat, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportok lehető legtöbb tagját beoltsák a Nagy-Britanniában használt két vakcina valamelyikével.

Paul Hunter professzor, a University of East Anglia egyetem orvostudományi karának járványügyi kutatója a BBC rádiónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: a brit szakértők tudják, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina biztonságos a 65 évnél idősebbek számára is. Hozzátette: az idős korosztály esetében az oltóanyag jóval kevesebb mellékhatást okoz, mint a fiatalabbak körében, és szinte biztos, hogy alkalmazása nagyon előnyös a súlyos betegség kialakulásának és a kórházi kezelés szükségességének megelőzése szempontjából.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön kijelentette: a brit szakhatóságok teljesen egyértelműen azon a véleményen vannak, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina nagyon jó és hatékony, már egy dózis beadása után is magas szintű védelmet nyújt minden korcsoportban. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak forgalmazását engedélyezte. A december 8-án kezdődött oltási kampány az első két oltóanyaggal folyik, az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.

A brit kormány eddig csaknem 370 millió adag oltóanyagot rendelt, és hivatalos célkitűzése, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb csoportok mindegyik tagja(16 millió ember), őszre a teljes felnőtt brit lakosság megkaphassa legalább a koronavírus elleni oltás első dózisát.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés