hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Elérhetővé teszi Covid-gyógyszerét a Merck

A Merck koronavírus-fertőzés elleni gyógyszerének licence 105 ország részére válik elérhetővé jogdíjmentesen, állapodott meg a VG szerint a cég és az ENSZ által támogatott nonprofit Medicines Patent Pool.

hirdetés

A megállapodás eredményeként a legszegényebb – döntően afrikai és ázsiai – országokban megkezdődhet a készítmény generikus változatának termelése, ami a remények szerint megakadályozza azt, hogy megismétlődjön a vakcinák kapcsán kialakult helyzet, melynek során míg a fejlett világ már a harmadik oltásnál tart, számos szegény országban még el sem kezdődhetett a tömeges oltóprogram.

A gyógyszer felére csökkentette a magas kockázatú betegek kórházba kerülési és halálozási valószínűségét, és a gazdagabb országok máris tetemes mennyiséget rendeltek belőle, felvetve a veszélyét annak, hogy a vakcinákhoz hasonlóan ehhez sem férhetnek hozzá a szegényebbek.

A fejlődő országok generikus gyártói a várakozások szerint akár kezelésenként 20 dollárért is képesek lehetnek gyártani a készítményt, amiért az Egyesült Államok kormánya 712 dollárt fizet a megállapodás szerint.

A Merck már 8 jelentős indiai gyógyszergyárral megosztotta a technológiáját, ám úgy gondolták, hogy mindössze egy régió nem lesz elegendő a világ szükségletének fedezésére időben – közölte Jenelle Krishnamoorthy, a cég alelnöke. Ezért döntöttek a civil szervezettel való együttműködés mellett, hiszen a szervezet rengeteg tapasztalatot halmozott fel az akár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magas szintű standardjait is elérni képes gyógyszergyártókkal, írja a VG.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés