hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Elágazások a diadalúton

Megjelent a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság legújabb e-könyve, amely Dobson Szabolcs elnök jóvoltából a PharmaOnline-ról is letölthető.

hirdetés

Néhány napja hozzáférhető a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság (MGYT) honlapján a közhasznú társaság legújabb e-könyve, dr. Dobson Szabolcs A gyógyszeripar felemelkedése / a szintetikus gyógyszerek dominanciájának kialakulása és az ipari társadalom kapcsolata a komplementer medicinával, különös tekintettel Magyarországra című műve. A kis kötet nemzetközileg és Magyarországon is elsőként köti össze a gyógyszeres terápia gyökeres átalakulásának folyamatában a tudomány, a társadalomfejlődés, a jog és a lélektan/hit tényezőit, kimutatva  mindegyikük elemi erejét a modern gyógyszerészet és gyógyszeripar, továbbá a komplementer medicina létrejöttében. Ennek a folyamatnak a keretében alakult ki a mai értelemben vett gyógyszerész és gyógyszertár, orvos és gyógyintézmény, sőt, maga a modern beteg is – vallja az MGYT elnöke.

Mint Dobson Szabolcs a többi közt megállapítja, a szintetikus gyógyszerek dominanciájának kialakulása kevésbé volt e szerek tisztán tudományos értékének köszönhető, mint azt általában hinni szokás. Alapvetően elősegítette viszont ezt a folyamatot több társadalmi tényező, amit figyelmen kívül szokás hagyni: a szabadalmi rendszer, az ipari gyártás elterjedése, a társadalombiztosítás, a gyári marketing és általában az ipari társadalomra jellemző hit a technológia és a tudomány mindenhatóságában, valamint abban, hogy ami új, az általában jobb is.

A gyógyszeripar mindennel együtt hatalmas előrelépést hozott – írja a szerző, ám szerinte minden civilizáció, így az ipari civilizáció is olyan buborék, amely adott esetben a saját maga által generált vagy jelentőssé tett problémáit a saját eszközeivel igyekszik megoldani. Így ez esetben az ipari civilizáció az egészségügyet ipari módszerekkel igyekezett jobbá tenni, ami csodálatos sikereket szült, de, mint minden ember által alkotott dolognak, nyilvánvalóak a korlátai is.

Mára kimerült a gyógyszeripar új „blockbuster” hatóanyagokat előállító képessége. A fejlesztések hangsúlya a nagy népegészségügyi témákról a szűkebb területek felé tolódott. A farmakoterápia diadalmenetének képzete megszűnt. Az utóbbi időben előtérbe kerültek az életmóddal, a gyógyszerbiztonságossággal, a terápiahűséggel, az információtechnológia diagnosztikai alkalmazásával, valamint az újabb gyógyszerformákkal kapcsolatos kutatások, amelyek segíthetnek a farmakoterápia további tisztulásában, racionálisabb alkalmazásának lehetővé tételében.

Számos szintetikus gyógyszer örök vagy legalább is történelmileg tartós érték, így ezek gyártása folytatódik – véli Dobson Szabolcs, aki szerint talán, mint ahogyan a gyógyszergyárak annak idején patikákból és festékgyárakból jöttek létre, a jövőben a mai gyógyszergyárak egy részéből olyan vállalatok fejlődnek ki, amelyek a gyógyszerekhez kapcsolódóan terápia-menedzsment szolgáltatásokat (pl. farmakogenetikai teszteket, speciális gyógyszerformákat) is nyújtanak.

Feltéve, hogy a Jóléti Állam tartósan fennmarad – írja a többi közt Dobson Szabolcs, akinek jóvoltából az e-könyv pdf-formátumban a PharmaOnline oldalán is elérhető.

A gyógyszeripar felemelkedése / a szintetikus gyógyszerek dominanciájának kialakulása és az ipari társadalom kapcsolata a komplementer medicinával, különös tekintettel Magyarországra című kötetet ide kattintva olvashatja.

 

PharmaOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés