hirdetés
hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés

Ékszernek álcázva – avagy a programozható gyógyszerleadó rendszerek új generációja

Nemcsak praktikus, de esztétikus is az a programozható transzdermális gyógyszerleadó karkötő, amit amerikai kutatók fejlesztettek ki, és a dohányzásról való leszoktatás eszközeként terveznek forgalomba hozni. Az FDA általi engedélyeztetés folyamatban van.

hirdetés

Az egyesült államokbeli Chrono Therapeutics cég terméke, a világviszonylatban egyedülállónak számító SmartStop™ terápiás rendszer az első olyan eszköz, amely programozott séma szerinti transzdermális nikotinpótlást biztosít. A kezelés teljes mértékben személyre szabható azáltal, hogy a digitálisan szabályozott terápiás rendszer a dohányzási szokásokhoz igazodó program (ChronoDose™) szerint juttatja a nikotint a szervezetbe. A nikotinpótlás más formáival (tapasz, rágógumi) összehasonlítva a SmartStop™ forradalmi újítása abban rejlik, hogy a nikotinszükséglet kicsúcsosodásának időpontjait röviddel megelőzve ad le meghatározott nikotinadagot, így képes kivédeni a leszokási kísérlet kudarcáért elsődlegesen okolható kínzó nikotinéhséget, ami jellemzően a reggeli ébredéskor és a főétkezések után gyötri a leszokni vágyót.

  

(A kép forrása: www.chronothera.com)

Maga a SmartStop™ terápiás rendszer két részből tevődik össze: a karra vagy a felsőtestre rögzíthető, programozható eszközből és az ebben elhelyezett, cserélhető gyógyszeradagoló kamrából. A szervezetbe juttatandó nikotinadagot egy mikropumpa és egy speciális membrán szabályozza a betáplált program utasításai alapján.

   (A kép forrása: www.chronothera.com)

A kamratartó eszköz vezeték nélkül (Bluetooth-on keresztül) okostelefonhoz vagy táblagéphez csatlakoztatható, így a használó a nikotinvágy jelentkezésének megfelelően alakíthatja a gyógyszerleadást és valós idejű tájékoztatást kap arról, mennyi nikotin került a szervezetébe. Emellett a rendszer emlékeztető és megerősítő üzenetekkel is támogatja a dohányzással felhagyni vágyó használót, és a nikotin napi összadagjának csökkenésével párhuzamosan dicsérettel és más ösztönzőkkel segíti az eredményes leszokást. E megoldással számottevően javítható a terápiás együttműködés a nikotinpótlás más formáihoz képest, ami a leszokó dohányosok arányának jelentős növekedésében is megmutatkozik.

A SmartStop™ megbízhatóságát klinikai vizsgálatban is értékelték. A svájci Bázeli Egyetemen folyó kutatás tanúsága szerint az innovatív eszköz által biztosított gyógyszeradagolás pontos és jól reprodukálható. A plazmabeli nikotinkoncentráció maximuma és minimuma egyaránt a terápiás tartományba esik, és alakulása jól követi az adagolási programot. A kezelést enyhe bőrreakciókon kívül nem kísérik jelentősebb mellékhatások.

A SmartStop™ az Egyesült Államokban és Európa számos országában érvényes szabadalommal rendelkezik. Ha az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalánál (FDA) folyamatban lévő engedélyeztetési eljárás sikerrel zárul és a termék forgalomba hozatali engedélyt kap, az új nikotinpótló eszközt a dohányzásról való leszokást segítő OTC-termékek versenyképes alternatívája lesz. A ChronoDoseTM elvű programozott transzdermális gyógyszerbevitel a jövőben számos más gyógyszerre is kiterjedhet.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: Chrono Therapeutics)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés