hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Ehhez már nincs szükség orvosra

Az USA Oregon államában a nők a gyógyszerésztől recept nélkül is átvehetik a fogamzásgátló tablettát. Kaliforniában is bővülnek a patikusok jogosítványai, és nem csak a fogamzásgátlás területén.

hirdetés

Az Egyesült Államokban Oregon az első olyan állam, amelyben nincs szükség receptre fogamzásgátló tabletta vásárlásához, Kaliforniában várhatóan márciusban lép életbe hasonló szabályozás. Oregonban 2016. január elsejétől a megfelelő képzésben részesült patikusok hivatalosan is el tudják dönteni, hogy kaphat-e egy adott nő hormonális fogamzásgátló tablettát vagy tapaszt; a törvénymódosítást Knute Buehler oregoni képviselő kezdeményezte, mivel, mint szóvivője (Jordan Conger) a New Scientistnek elmondta, egyszerűbbé kell tenni a nők, illetve a párok fogamzásgátlóhoz való jutását. A szóvivő utalt arra a kaliforniai vizsgálatra, amely megállapította, a fogamzásgátló tablettát nem szedő nők kb. negyede a fogamzásgátlásnak ezt a módját használná, ha vény nélkül is hozzá lehetne jutni.

A Contraception című szaklapban megjelent tanulmány – Diana G. Foster és munkatársai: Potential public sector cost-savings from over-the-counter access to oral contraceptives – annak vizsgálatára is kitért, hogy a recept nélkül is kapható fogamzásgátlók milyen mértékben csökkentik a nem tervezett teherbe esések számát, továbbá a költségeket a vizsgált, alacsony bevételű populációban. A tanulmány megállapításai szerint azoknak az alacsony bevétellel rendelkező nőknek, akik nem akarnak teherbe esni, 21 százaléka térne át a fogamzásgátló tabletta alkalmazására, ha vény nélkül is hozzá lehetne jutni. Amennyiben a fogamzásgátló tablettáért nem kellene fizetniük, a gyermeket nem akaró, alacsony bevétellel rendelkező nők további 11–21 százaléka használná a fogamzásgátlásnak ezt a módszerét, azaz összesen 20–36 százalékkal csökkenne azon nők aránya, akik vagy semmilyen, vagy a tablettánál alacsonyabb hatásfokú fogamzásgátló módszert használnak. Mindennek eredményeképpen 7–25 százalékkal csökkenne a nem szándékolt teherbe esések száma, aminek következtében a közegészségügyi kiadások is számottevően csökkennének.

Az oregoni és kaliforniai szabályozásról beszámoló USA Today cikke szerint a fogamzásgátlókhoz ezután sem lehet majd úgy hozzáférni, mint bármilyen más receptnélküli szerhez, a patikusnak először fel kell mérnie a vásárló egészségi állapotát és meg kell mérnie a vérnyomását. Oregonban továbbá a patikusok csak 18 éven felüli nőknek adhatják ki a fogamzásgátló tablettát recept nélkül, a 18 éven aluliaknak legalább egy korábbi orvos által írt receptet fel kell mutatniuk, ha fogamzásgátlót akarnak venni a patikában. Oregonban ezen kívül a gyógyszerészeknek a Kaliforniában kötelező 1 órás tréningnél hosszabb továbbképzésen is át kell esniük, ha meg akarják szerezni a jogosultságot a fogamzásgátló tabletták recept nélküli kiadására.

A szükséges kaliforniai szabályozás kiépítése egyébként közel két évet vett igénybe, mivel ott a fogamzásgátló tablettákon kívül egyéb szerek is felszabadultak a receptkötelesség alól, így pl. a dohányzás abbahagyását segítő szerek és az opioid túladagolás ellenszereként is használatos naloxon. Mint a helyi patikusok elmondják, az orvosi rendelők túlzsúfoltak, hosszú a várakozási idő, ezért a vásárlók szívesen veszik igénybe a patikusok szolgáltatásait, amennyiben lehetséges, így pl. a kaliforniai patikusok egyes védőoltásokat is beadhatnak és ellenőrizhetik a koleszterinszintet is.

Az egyesült államokbelihez hasonló törekvések Nagy-Britanniában is vannak: a National Health Service 2012-ben Londonban indított egy pilot vizsgálatot, ami megállapította, hogy drasztikusan csökkent a sürgősségi fogamzásgátlás igénybe vétele azokban a patikákban, amelyekben lehetővé tették a fogamzásgátlók recept nélküli megvásárlását (Evaluation of Oral Contraception in Community Pharmacy Pilot in Southwark and Lambeth).

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés