hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Együttműködik a Pfizer és a Merck a rákgyógyászatban

A Pfizer és a Merck (MSD) a közelmúltban jelentette be, hogy megállapodást kötött közös fázis 1b vizsgálat elindítására, melyben a nem kissejtes tüdőrák kezelésében alkalmazható szereik kombinációjának terápiás potenciálját kívánják felmérni.

hirdetés

A vizsgálatban a Pfizer által gyártott crizotinib és a Merck (az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli országokban MSD) anti-PD-1 antitest pembrolizumabjának kombinációját alkalmazzák majd áttétet adó nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC, non-small cell lung cancer) szenvedő betegeknél, és vizsgálják a biztonságosságot és tolerálhatóságot. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

„A Pfizer és a Merck között most létrejött együttműködés csak egy példa arra, hogy a gyógyszerkutatások mögött álló cégek egyre inkább készek együttműködni egymással annak érdekében, hogy felgyorsítsák a fejlődést a nehezen kezelhető rosszindulatú daganatok terápiájában – nyilatkozta a megállapodás nyilvánosságra hozatalakor dr. Mace Rothenberg, a Pfizer Oncology klinikai fejlesztési és orvosi ügyekért felelős elnökhelyettese. – A kombináció egyik elemét alkotó crizotinib egy olyan enzimet gátol, melynek aktivitása ALK-pozitív metasztatikus tüdőrákban kórosan fokozott. A kombináció másik eleme egy kísérleti szer, a pembrolizumab, mely a szervezet saját immunrendszerét mozgósítja a ráksejtekkel szembeni harcra.”

A több központ részvételével lefolytatandó, nyílt jelölésű klinikai vizsgálat előreláthatólag 2015-ben indul, a Pfizer irányításával.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy tovább építhetjük együttműködésünket a Pfizer céggel egy olyan vizsgálat keretében, melyben a Merck kísérletes immunterápiás pembrolizumabját egy másik szerrel kombinációban alkalmazzuk – mondta el dr. Eric Rubin, a Merck Kutatólaboratóriumok onkológiai divíziójának elnökhelyettese. – A pembrolizumab-monoterápiával együtt alkalmazott crizotinibbel végzett korai vizsgálatokból származó bizonyítékok tudományos alappal szolgáltak ahhoz, hogy e kombinációt kipróbáljuk a tüdőrák kezelésében.”

Mindkét gyógyszercég korábban bejelentette abbéli szándékát, hogy a pembrolizumab biztonságosságát és hatásosságát a Pfizer kis molekulájú kinázgátló axitinibjével kombinációban kívánják elemezni veserákban. Ettől függetlenül tervezik, hogy a pembrolizumabot többféle ráktípusban is alkalmazzák a Pfizer PF-05082566 (PF-2566) jelölésű kísérleti immuno-onkológiai szerével kombinációban, melynek célpontját a humán 4-1BB receptor képezi. A tervek szerint ezekbe a vizsgálatokba még idén megkezdik a betegek toborzását.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés