hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Egyszerű módszerekkel a vastagbélrák ellen

Egy amerikai vizsgálat szerint a kávéfogyasztás nemcsak a vastagbélrák megelőzésére alkalmas, de óriási mértékben növeli a kolonkarcinóma gyógyulásának esélyét is. Egy európai tanulmány pedig a szalicilsav vastagbélrák ellenes hatását igazolta.

A Dana-Farber Cancer Institute nagyméretű vizsgálata szerint a rendszeres kávéfogyasztás segíthet a vastagbélrák kiújulásának megelőzésében, továbbá növeli a gyógyulás esélyét is. A vizsgálatot vezető Charles Fuchs nyilatkozata szerint ez az első tanulmány, ami ezzel az összefüggéssel foglalkozik. Mint arról a MedicalOnline is beszámolt, korábbi vizsgálatok már feltárták, hogy a napi rendszeres kávéfogyasztás jelentősen csökkenti a vastagbélrák (és számos egyéb tumorfajta) kialakulásának esélyét, a jelen vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy azon kolonkarcinómás betegek esetében, akik műtétjük után kemoterápiában részesülnek és naponta négy vagy több csésze kávét fogyasztanak (460 milligram koffein), 42 százalékkal kisebb az esélye, hogy tumoruk kiújul, és 33 százalékkal kisebb az esélye, hogy meghalnak rákban vagy egyéb ok miatt (azok kolonkarcinómás betegekhez képest, akik nem isznak egyáltalán kávét). A Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent prospektív vizsgálatban - Brendan J. Guercio és munkatársai: Coffee Intake, Recurrence, and Mortality in Stage III Colon Cancer – 953 vastagbélrákos beteget követtek nyomon, akik a kávéfogyasztással (és 128 egyéb fogyasztási cikkel) kapcsolatos kérdőívet az adjuváns kemoterápia kezdetén és 6 hónappal utána töltötték ki (így a két alkalom között kb. egy év telt el). A kutatók külön kiemelik a prospektív elrendezés előnyeit, mivel így elkerülhetők az obszervációs vizsgálatok hátrányai: nagyobb a tévedés esélye akkor, amikor a vizsgálati alanyoknak a korábbi fogyasztási szokásaikra kell visszaemlékezniük, és nem az aktuális állapotról számolnak be.

A vastagbélrák kiújulása a legnagyobb valószínűséggel a kezelés lezárulta utáni 5 éven belül várható, ezen az időhatáron túl már nem valószínű, mondja Fuchs, és hozzáteszi: a III-as stádiumú betegség esetén az eredeti tumor melletti nyirokcsomóban is találtak rákos sejteket, azonban egyéb metasztázisra utaló jelek nincsenek – ilyenkor kb. 35 százaléknyi a rekurrencia esélye.

A kutatók azért voltak különösen a kávéfogyasztás hatásaira kíváncsiak, mert korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a kávéfogyasztás növeli az inzulin-érzékenységet és csökkenti a 2-es típusú diabétesz előfordulási esélyét, és korábbi obszervációs vizsgálatok alapján arra is következtetni lehetett, hogy relatív hiperinzulinémia esetén megnő a kolonkarcinóma kiújulásának esélye.

 

Napi 4 kávéval a tumorok és az agybaj ellen

A jelen vizsgálat eredménye szerint az egy, illetve a kettő vagy a három csésze kávét fogyasztók esetében is megjelenik a vastagbélrák kiújulását megelőző hatás, de minél nagyobb a kávéfogyasztás, annál nagyobb a tapasztalható előny. Tea, illetve koffeinmentes kávé fogyasztása esetében nem jelentkezik hasonló pozitív hatás. Mint a szerzők megjegyzik: eredményeik nyomatékosítják azon közelmúltban megjelent tanulmányok megállapításait, amelyek arról számolnak be, hogy a kávéfogyasztás véd számos ráktípus, így a posztmenopauzális emlőrák, a melanóma, a májrák és a prosztatatumor kialakulása ellen. A hatásmechanizmus valószínűleg az inzulin-érzékenység fokozásán, és ennek révén a gyulladáscsökkentő hatáson keresztül érvényesülhet. Egyéb vizsgálatok pedig arról számolnak be, hogy a napi 4 kávé az agyi gyulladást is csökkenti, így véd depresszió, Alzheimer- és Parkinson-kór ellen is, ezért az USA hivatalos táplálkozási ajánlása is az egészséges étkezés részének nyilvánította a napi 3-5 csésze kávé fogyasztását.

 

Szalicilsav obezeknek

A Journal of Clinical Oncology egy másik cikke – John Burn vezető szerző és munkatársai: Obesity, Aspirin, and Risk of Colorectal Cancer in Carriers of Hereditary Colorectal Cancer: A Prospective Investigation in the CAPP2 Study – is azt támasztja alá, hogy a gyulladáscsökkentés lehet a vastagbélrák esélyét csökkentő mechanizmus lényege. Elhízás kapcsán megnő a szervezetben a gyulladásos faktorok szintje, és valószínűleg ez magyarázza, hogy az obez emberekben nagyobb eséllyel fejlődnek ki tumorok. Mint Burn elmondja, eredményeik szerint a gyulladáscsökkentő szalicilsav az elhízottak nagyobb vastagbélrák-kockázatát az átlaglakosság szintjére szorítja vissza. A vizsgálat során a kísérleti alanyok napi 600 mg aszpirint fogyasztottak, és a kutatók a továbbiakban azt is meg akarják nézni, hogy az ennél alacsonyabb dózisok fogyasztása is hasonló eredménnyel jár-e. Mivel az aszpirin dózisfüggő módon fokozza a gyomorfekély kialakulásának kockázatát, érdemes a legalacsonyabb, még hatásos dózist megtalálni, amivel a rákmegelőző hatás kiváltható.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés