hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Egyre több szorongásoldót és altatót szedünk

Fokozzák a halálozási kockázatot

Egyesült államokbeli adatok szerint a benzodiazepinek felírása 2002 és 2009 között 12,5 százalékkal emelkedett, az alvást segítő szerek − nyugtatók és altatók − rendelése pedig 1998 és 2006 között megháromszorozódott.

hirdetés

A fenti adatok az Egyesült Államok preventív szolgálatának (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) National Ambulatory Medical Center Survey elnevezésű vizsgálatából származnak. Az amerikai felnőtt (20 év feletti) lakosság 4 százaléka, a 80 év feletti korosztály 7 százaléka válaszolta, hogy az elmúlt egy hónapban használt vényköteles szert alvászavarának csökkentésére. E szerek hátránya addiktív hatásukon és korlátozott hosszú távú hatásosságukon túl, hogy fokozzák a halálozási kockázatot.

Az angliai Warwick Egyetem dr. Scott Weich által vezetett kutatócsoportja retrospektív elemzést végzett, melyben 34 727, 16 évesnél idősebb, vényköteles szorongásoldót vagy altatót szedő beteg mellett 69 418 olyan személy adatait dolgozták fel, akik nem szedtek ilyen gyógyszereket. Igyekeztek kizárni azokat az eseteket, ahol az orvos felírta ugyan a szert, ám azt a betegek nem váltották ki, ezért csak azokat a betegeket vonták be a vizsgálatba, akik legalább két receptet kiváltottak. A résztvevőket átlagosan 7,6 éven át követték nyomon.. A leggyakrabban rendelt gyógyszer a diazepam (48 százalék), a temazepam (35 százalék), a zopiclon (34 százalék) és a zolpidem (8 százalék) volt.

E szerek használói között szignifikánsan nagyobbnak bizonyult a halálozás aránya. A potenciális befolyásoló tényezők kiküszöbölését követően azt találták, hogy a teljes utánkövetési periódusra vonatkozóan szignifikánsan emelkedett a mortalitási kockázat azon betegek körében, akik a beválasztás első évében bármilyen szedatívumot vagy hipnotikumot szedtek (kockázati arány 3,32, 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval], 3,19−3,45).

A vizsgált szerek esetében dózisválaszt figyeltek meg. Azon betegek esetében, akik az első évben több mint 90 dózist vettek be, a HR 4,51-nak adódott (95% CI, 4,22−4,82). Abban a csoportban, melynek tagjai több mint egy éve nem használták a vizsgálati szereket, kisebb volt a halálozási arány, mint azok esetében, akik folyamatosan szedték ezeket a szereket. A szerzők rámutatnak, hogy ez az első gyógyszerfelírás utáni 7,6 évben minden 100 főre számítva 4 többlethalálozást jelent.

A legfontosabb feladat annak meghatározása, hogy a fenti információkat miként építhetjük be a betegeknek szóló tanácsadásba oly módon, hogy ne keltsünk felesleges félelmeket. Ez ugyanis nem célravezető, mivel olyan esetekben fokozza a betegek ezzel kapcsolatos szorongását, amikor valójában a szorongáscsökkentés lenne a cél.

A kognitív viselkedésterápia jó hatású az alvászavarok csökkentésében, ám a betegek arról számolnak be, hogy erre nincsen idejük, közölte a  British Medical Journal.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: British Medical Journal, PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés