hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Egyre több nyugat-nílusi vírus okozta megbetegedésre kell felkészülni

A nyugat-nílusi vírus Európa olyan területein is felbukkan, ahol korábban nem, egyre több megbetegedést okozva. Hazánkban is jóval több esetre kell felkészülni, mint az elmúlt években.

hirdetés

A nyugat-nílusi lázat okozó vírus általában a szúnyogok (elsősorban az éjszaka csípő Culex pipiens és Culex modestus) csípése révén kerül az emberi szervezetbe. Emellett, szervtranszplantációval vagy vérátömlesztéssel is átvihető a kórokozó, illetve terhesség alatt vagy szoptatás során is átjuthat az anya szervezetéből a gyermekébe.

A fertőzések 20 százalékában influenzaszerű panaszok tapasztalhatók

A humán fertőzések jelentős része aszimptomatikusan zajlik. Az esetek mintegy 20 százalékában influenzaszerű tünetek jelennek meg, míg a betegek körülbelül 1 százalékánál – elsősorban az időskorúaknál és a gyenge immunrendszerűeknél  a betegség súlyos, életveszélyes, neuroinvazív, meningitissel vagy encephalitissel járó formája lép fel.

Júniustól októberig gyakori a nyugat-nílusi láz

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_saccobent'>saccobent / 123RF Stock fotó</a>

Míg korábban csak Európa déli területein jelentkezett a Nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés, napjainkban, elsősorban az éghajlati viszonyok megváltozására visszavezethetően, Európa keleti és középső területein is egyre nagyobb számban regisztrálnak fertőzéseket.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control; ECDC) 2018 augusztusi összefoglaló jelentéséből az is kiderül, hogy 2018 augusztus 9-ig Olaszországból 123, Szerbiából 102, Görögországból 59, Magyarországról 23, Romániából 23, Franciaországból 3, Koszovóból 2 esetet jelentettek, és 17 halálesetről (Szerbia 9, Görögország 3, Olaszország 3, Koszovó 1, Románia 1) számoltak be.

A megbetegedések száma az elmúlt években tapasztalt esetszámnak mintegy 2-3-szorosára nőtt 2018-ra. Ez alapján az ECDC felhívja az európai országok figyelmét, hogy 2018 őszén készüljenek fel a szokásosnál nagyobb számban előforduló nyugat-nílusi vírus okozta megbetegedésre.

Óvintézkedések az EU-ban

Az ECDC mindenkinek, kiemelten az időskorúak és a gyenge immunrendszerűek számára, javasolja a szúnyogcsípésektől védő, hosszú ujjú ruházat viselését és a repellensek használatát. A lakások, házak ajtóit, ablakait célszerű szúnyoghálóval felszerelni.

Az Európai Unió országaiban előírásokat foganatosítottak a donorok által adott vér, szövetek, szervek esetleges nyugat-nílusi vírus okozta fertőzöttségének a vizsgálatára.  

 

Forrás:

ECDC

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés