2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Egyre több Candida auris infekció Európa-szerte

A flukonazolra rezisztens Candida auris fenyegetően terjed Európa-szerte.

Kapcsolódó cikkek

A Candida auris-t elsőként 2009-ben izolálták Japánban egy beteg hallójárati gyulladása kapcsán. Azóta a gomba Ausztrália kivételével valamennyi kontinensen felbukkant, és betegeknél kimutatható volt; nem csak hallójárati infekcióknál, hanem sebfertőzéseknél és a véráramból is izolálták.

A súlyos betegek és immunszuppresszáltak veszélyben vannak

Bár a C. auris jellemzően a súlyos alapbetegséggel küzdő, illetve gyenge immunrendszerű betegeket, így a diabéteszeseket, a krónikus vesebetegeket, a HIV-fertőzötteket és a daganatos betegeket fertőzi meg, a súlyos alapbetegséggel nem rendelkező személyeknél is felléphet C. auris infekció.

A centrális vénás katéteres vagy a húgyúti katéteres betegeknél különösen gyakori az infekciók fellépése. Továbbá, azoknál a sebészeti beavatkozáson átesett betegeknél, akik széles spektrumú antibiotikumos kezelésben részesülnek, szintén fokozott az esélye a C. auris infekciók kialakulásának. Úgy tűnik, hogy a szisztémás antimikotikum-adagolás is elősegíti a C. auris fertőzések létrejöttét.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A flukonazol mellett egyéb hatóanyagokra is rezisztens lehet

A C. auris infekció egyik legfőbb jellemzője a leggyakrabban alkalmazott antimikotikummal, a flukonazollal szemben mutatott rezisztencia. Az egyéb gombaellenes hatóanyagokkal (pl. amfotericin B, echinokandin) szembeni érzékenység változó. Az Amerikai Egyesült Államokból már jelentettek olyan C. auris infekciókat, amik kórokozója több antimikotikummal szemben rezisztensnek bizonyult.

A legnagyobb esetszám Spanyolországban és Nagy-Britanniában van

Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control; ECDC) adatai alapján 2013 és 2017 között az EU és az Európai Gazdasági Térség tagországaiban 620 C. auris infekciót diagnosztizáltak; ebből 388-at Spanyolországban és 221-et Nagy-Britanniában. A legtöbb spanyolországi és brit infekció négy nagyobb kitörési hullám részeként jelentkezett, de voltak sporadikus esetek is. További eseteket jelentettek Németországból, Franciaországból, Belgiumból és Norvégiából is. Ausztriában 2018 januárjában diagnosztizálták az első C. auris-fertőzést.

Mivel a C. auris csak nehezen különíthető el egyéb Candida species-ektől, a szakemberek úgy gondolják, hogy a közölt számadatoknál ténylegesen több fertőzés történhetett.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )

Kvízajánló

A Gyakori panaszok rovatunkhoz tartozó kvízünket ITT töltheti ki, amellyel ebben a félévben 12 kreditpontot szerezhet

Jogszabályfigyelő