hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Egyre kevesebbet mozognak a 65 év felettiek

Spanyol kutatók a helyi 65 évnél idősebb populáció egészségi adatainak, valamint önbevallásos testkép-érzékelési kérdőívek eredményeinek alapján kimutatták, hogy 5 év alatt jelentésen csökkent a vizsgált népesség fizikai aktivitása, ezzel együtt pedig romlott az általános egészségi állapota.

hirdetés

A spanyolországi Jaén Egyetem kutatóinak a European Journal of Public Health folyóiratban január 16-án jelent meg az a tanulmánya, melyben kimutatták, hogy a 2009-2014 közötti időszakban jelentősen csökkent a 65 év feletti népesség fizikai aktivitása. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Physical activity, weight and functional limitations in elderly Spanish people: the National Health Survey (2009–2014); European Journal of Public Health, Volume 28, Issue 4, 1 August 2018, Pages 778–783, doi.org/10.1093/eurpub/ckx219.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Spanyol kutatók a 65 éves vagy idősebb korosztályból több mint 12 500 ember adatait vizsgálták meg, melyek között egészségügyi nyilvántartási adatok, valamint kérdőíves felmérés is szerepelt. A kérdőíves felmérés során rákérdeztek arra, hogy az adott személy milyen gyakran és milyen fizikai aktivitást végez, milyen funkcionális korlátozásokkal él együtt, mennyire túlsúlyos, milyennek érzékeli saját egészségi állapotát, illetve milyen krónikus egészségügyi problémákkal küzd.

A vizsgált populáció 2009–2014 közötti adatait összehasonlítva megállapították, hogy 2014-ben a felmérésben részt vevő személyek kevesebbet mozogtak, és egészségi állapotukat is rosszabbnak ítélték meg, mint 2009-ben. Ez annál is érdekesebb volt, minthogy a populáció átlagos testtömeg-indexe lényegében változatlan maradt, ám 2014-re számottevő mértékben megnőtt azoknak az aránya, akiknek komoly nehézséget okozott 500 métert sétálni segítség nélkül, valamint felmenni vagy lemenni egy 12-fokú lépcsőn. A kutatók szerint az adatok egyértelműen rámutatnak, hogy milyen fontos lenne mozgással járó programokat beilleszteni az öregkort elérő emberek napirendjébe fizikai teljesítőképességük megőrzése, és az öregedés negatív következményeinek megelőzése érdekében.

Nyugat-Európában él a világ egyik legidősebb populációja; Spanyolországban a várható életkor férfiaknál 78,9 év, nőknél pedig 84,9 év. Számos korábbi vizsgálat kimutatta, hogy az idősek mérsékelt, óvatos testmozgása is számottevően csökkenti a halandóságot, a demencia kockázatát, a magas vérnyomást, megakadályozza a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, és javítja az életminőséget.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés