hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Egyetlen év alatt 1,27 millió ember halálát okozták az MRK-k

Szakértők szerint azonnal vissza kell fogni az antibiotikumok nem megfelelő, túlzott használatát és új antibiotikumokat kell kifejleszteni, írja a hvg.hu az MTI nyomán.

hirdetés

Világszerte körülbelül 1,27 millió ember halt meg antibiotikumnak ellenálló kórokozó okozta fertőzés miatt 2019-ben és csaknem ötmillió halálesetnél volt legalább részben felelős a halálért ilyen fertőzés – állapította meg egy nemzetközi szakértői csoport a The Lancet orvosi hetilapban. A rezisztens kórokozók ezzel a világ leggyakoribb halálokai közé tartoznak. Összehasonlításul: HIV-fertőzésben vagy AIDS-ben 2020-ban a becslések szerint 680 ezren, maláriában 627 ezren haltak meg.

A tudósok szakirodalomból, kórházi adatbankokból, megfigyelési rendszerekből és más forrásokból vett információkat elemeztek. Ez az eddigi legátfogóbb vizsgálat a témában. Összesen 204 országot és régiót, 23 kórokozó baktériumot, valamint baktériumok és antibiotikumok 88 kombinációját vizsgálták meg.

Antibiotikum-rezisztenciáról általában akkor beszélnek, amikor a páciens szervezete nem reagál az antibiotikumra, ami azt jeleni, hogy a betegségét okozó baktériumot nem semmisíti meg az antibiotikum. A problémája különösen gyakran jelentkezik az alsó légutak fertőzéseinél, például tüdőgyulladásnál. Nagyjából 400 ezer haláleset írható a számlájukra.

Különösen sokan haltak meg vérmérgezés és vakbélgyulladás következtében, mert a fertőzés a rezisztens kórokozó miatt antibiotikummal nem volt legyőzhető – írja a hvg.hu az MTI nyomán.

(forrás: hvg.hu/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés