hirdetés
hirdetés

Egy védőoltást nem kapott kisfiú tetanusza

A védőoltásban nem részesülteknél -nemtől és életkortól függetlenül- nagy a tetanusz kockázata, a betegségből történő felépülés pedig rendkívül nehéz és hosszadalmas, közli az OTSZ Online.

hirdetés

A tetanusz a Clostridium tetani nevű baktérium által okozott akut neuromuszkuláris megbetegedés. A talajban található baktériumspórák a bőr sérülésén keresztül jutnak az emberi szervezetbe és a sérülést követő 3-21 napon (általában 8 napon) belül megjelenik a betegség. A baktérium 2,5 µm nagyságú pálcika, spórái már nagyobbak, és dobverőre, vagy teniszütőre emlékeztetnek. A sebbe kerülve egy tetanospazmin nevű toxint termelnek, melyet tetanusz toxoid vakcinációval közömbösíteni lehet.

Egy oregoni 6 éves kisfiú, aki nem kapott védőoltást, a szabadban játszott egy farmon. A homlokbőrén sérülést szenvedett, melyet a helyszínen kitisztítottak és összevarrtak. Hat nappal később időnként sírva fakadt, állkapcsa megmerevedett, majd karjaiban akaratlan izomgörcsök mutatkoztak, végül a nyaka és a hátizmainak görcse miatt hátrahajlott (opisthotonus) és testszerte generalizált izomgörcsei keletkeztek. Később légzési nehézsége lett, emiatt a szülők kihívták a mentőket, akik légi úton egy gyermekklinikára szállították a kisfiút. A kisfiúnak összesen 57 nap kórházi kezelésre volt szüksége, melyből 47 napot az intenzíven töltött.

A tetanusz toxoiddal végzett oltás eredményeként az USA-ban 1940 óta 95%-kal visszaesett a tetanusz esetek száma, és 99%-kal csökkent a tetanuszos halálesetek száma. 2009 és 2015 között összesen 197 tetanuszos esetet és 16 tetanusszal összefüggő halálozást jegyeztek fel az Egyesült Államokban. Több mint 30 éve ennek a kisfiúnak az esete volt az első Oregon államban. A tetanusz baktériumát, a Clostridium tetanit nehéz kimutatni a sebekben, ezért a negatív seb-kultúra nem jelenti azt, hogy nincs jelen a baktérium. A diagnózis inkább a klinikai tünetek alapján állítható fel. A védőoltásban nem részesült személyeknél magas a tetanusz kockázata, ráadásul a tetanuszból való felépülés nem jelent immunitást a betegség ellen.

Hazánkban a Di-Per-Te immunizálást (ma már kiegészítve a polio-haemophilus influensae B-vel) ötször adják be a csecsemőknek 2, 3, 4,18 hónapos korban, majd 6 éves korban. Felnőtt korban 10 évente javasolt a diphteria és a tetanusz toxoiddal történő emlékeztető vakcinálás.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés