hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Egy új gyógyszerrel hosszabban kontrollálható az emlőrák

A szokványos hormonterápiának egy új hatóanyaggal (palbociclib) történő kiegészítése mérhetően hosszabb kontroll biztosít az emlőrák egy gyakori típusában, mint az önmagában alkalmazott hormonkezelés – jelezte egy friss kutatás.

hirdetés

„A palbociclib megállítja a ráksejtek növekedését” – számolt be a londoni Institute of Cancer Research kutatócsoportjának vezetője, dr. Nicholas Turner. A szernek a szokványos hormonterápiás sémához való hozzáadása annyira hatékony volt, hogy a vizsgálatot idő előtt lezárták, hogy az inaktív placebo adásában részesült kontrollcsoport tagjai számára is biztosíthassák a kezelést.

Az eredményekről a The New England Journal of Medicine hasábjain számoltak be, melynek megjelenése egybeesett az American Society of Clinical Oncology chicagói éves kongresszusával, ahol a szerzők ugyancsak bemutatták vizsgálatuk eredményeit, melyet a Pfizer támogatott.

Turner munkacsoportja random besorolással két csoportba osztotta a vizsgálat 521 résztvevőjét: az egyik csoportban a palbociclibet (Ibrance) a szokványos hormonterápiában használt fulvestranttal együtt adagolták, míg a másik csoportban a hormonkezelés mellett csak placebót adtak. A vizsgálat minden résztvevője hormonreceptor-pozitív és HER2-negatív előrehaladott emlőrákban szenvedett. A daganat minden esetben már áttéteket is adott, és a kezdeti hormonterápiát követően progressziót vagy relapszust észleltek. A résztvevők medián életkora 57 év körül volt.

A vizsgálók mérték a betegség progressziójáig eltelt átlagos időt annak értékelésére, hogy az új gyógyszer mennyiben képes kontrollálni a betegséget. Az Ibrance/fulvestrant csoportban az átlagos idő 9,2 hónap volt, míg a csak fulvestranttal kezelt nők körében 3,8 hónap.

Az új gyógyszer két olyan kulcsfehérjét vesz célba, melyek fontos szerepet játszanak e tumortípus növekedésében. Dr. Turner kiemeli, hogy a fulvestrant a hormonterápiában gyakorta alkalmazott szer, illetve hogy az összes emlőrák 75 százaléka hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív.

A kombinációs kezelésben részesült betegek csoportjában kissé növekedett az általános gyengeségérzés, hajvékonyodás és szájüregi fájdalom előfordulása, szemben a monoterápiával kezelt csoporttal. Az előbbi csoportban nagyobb volt a fertőzések előfordulásának esélye is. A kezelésből csak kevés nőbeteg lépett ki mellékhatások miatt.

A teljes túlélésre gyakorolt hatás megítéléséhez hosszabb követési idő szükséges. A kutatók azt a lehetőséget is tanulmányozzák, hogy a gyógyszert korai stádiumú hormonreceptor-pozitív emlőtumorokban is alkalmaznék.

„A daganat kontrolljának öt hónappal való meghosszabbítása lényeges eredmény” – hangsúlyozza dr. Joanne Mortimer, a kaliforniai Duarte-ban működő City of Hope Cancer Center nőgyógyászati onkológiai osztályának vezetője.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) az idei év korábbi időszakában gyorsított eljárással engedélyezte az Ibrance alkalmazását a letrozollal kombinációban az előrehaladott ösztrogénreceptor-pozitív, HER2-negatív emlőrákok kezelésére abban a klinikai szituációban, amikor korábban még nem történt hormonterápia a metasztatikus betegség kontrollja céljából. „Ily módon az orvosok „off-label” indikáció alapján adják az Ibrance-t” – hangsúlyozza dr. Mortimer, aki ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy az Egyesült Államokban nem minden biztosító fedezi a kezelés költségeit. A gyógyszer drága, az egy hónapos adag körülbelül 10000 dollárba kerül. A szakemberek remélik, hogy az eredményeket látva a legtöbb biztosító a költségek fedezése mellett dönt majd.

(Forrás: Drugs.com)

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés