hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Egy csapásra kétszer annyi hipertóniás

Ha a 130/80 Hgmm-t tekintjük a normális vérnyomás felső határának, megduplázódik a terápiára szoruló hipertóniások száma.

hirdetés

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) és az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology; ACC) magas vérnyomás mérésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó irányelvei 2017-ben megváltoztak. Ennek értelmében az eddigi 140/90 Hgmm helyett 130/80 Hgmm lett a normális vérnyomásban a felső limitérték (Magyarországon maradt a régi – a szerk.).

A limitértékek változtatásával 72 millióról 103 millióra nőtt az arteriális hipertóniában szenvedő USA-beli lakosok száma. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt lakosság 45,6 százalékának magas a vérnyomása – szemben a korábbi limitérték melletti 31,6 százalékos aránnyal.

Nem csak az USA-ban duplázódik

A „2017 ACC/AHA” irányelveket alkalmazva nemcsak a fejlett országokban, hanem a fejlődő világban is egy pillanat alatt szinte megduplázódott a terápiát igénylő magas vérnyomásos betegek száma, derül ki nemrégiben a Nepal Demographic and Health Survey eredményei alapján közzétett nepáli adatokból (n=13519).

Fotó:123rf
Fotó:123rf

Az Indiától északra található, 29 millió lakosú, gyenge ipari teljesítménymutatókkal rendelkező, döntően mezőgazdaságban foglalkoztatott lakosságú ország – a hipertóniával kapcsolatban – reprezentatívnak tekinthető a fejlődő országokra vonatkozóan. A Nepálban élő felnőtt korú lakosság 21,2 százaléka volt hipertóniás akkor, amikor 140/90 Hgmm volt a hipertónia alsó limitértéke. Az új, 130/80 Hgmm-es USA-beli határértéket tekintve a nepáli felnőttek 44,2 százaléka magas vérnyomásosnak tekintendő.

A hipertónia nem a gazdag országok lakosainak „kiváltsága”

Sok szakembert megleptek a hipertónia előfordulására vonatkozó gyakorisági értékek, ugyanis többen abból indultak ki, hogy a magas vérnyomás a fejlett országok lakosságának a népbetegsége.  Ezzel szemben, a fejlődő országokban is gyakori a magas vérnyomás; annak gyakorisága a nyugati világban jellemzőével összemérhető.Az arány egyébként néhány éve megfordult a hipertónia terén: mint azt az AHA már 2016-ban nyilvánosságra hozta, akkor elsőként fordult elő, hogy a szegényebb országokban magasabb volt a magas vérnyomásos betegek aránya, mint a gazdagabb államokban élők körében.

(Forrás: JAMA Network Open)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés