hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Egészségesek a fogamzásgátló szedése mellett fogant gyerekek?

Nem gyakoribbak a fejlődési rendellenességek azoknak a gyermekeknek a körében, akik a fogamzásgátló szedésének abbahagyását követő három hónapon belül, vagy a kontraceptív tabletták szedése mellett fogantak.

hirdetés

Az orális fogamzásgátlók a leggyakrabban alkalmazott fogamzásgátló módszerek közé tartoznak. Az USA-ban a 15 és 44 év közötti nők mintegy 16 százaléka védekezik hormontartalmú tabletták szedésével. Előírásszerű alkalmazás esetén az orális hormonkészítmények 99 százalékos hatékonyságúnak bizonyulnak. Ennek ellenére a fogamzásgátló tablettákat szedők mintegy 9 százaléka a gyógyszerszedés első évében teherbe esik. Ez nagyrészt a be nem szedett tablettákkal, a különféle gyógyszer-interakciók fellépésével, illetve a fogamzásgátlót szedő nők betegségeivel (pl. hasmenés, hányás) magyarázhatók.

A fogamzásgátló tabletták szedése alatt vagy az azok alkalmazásának abbahagyását követően három hónapon belül létrejövő terhességeknél az embrió a fogamzásgátló készítmények hormontartalmának kitett környezetben indul fejlődésnek. Felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolhatja az embrió/magzat egészséges fejlődését.

 

Korábbi, egymásnak ellentmondó eredmények

Ismert, hogy az exogén nemi hormonok, így a szedett fogamzásgátló készítmények hatására is, az anya szervezetében emelkedik az A-vitamin szintje, miközben csökken a folsav-szint. Mindkét változás közismerten megzavarhatja az embrió/magzat fejlődését, azaz potenciális teratogén tényező. Míg a korábbi vizsgálatok egy része nem talált arra mutató jeleket, hogy a fogamzásgátló szerek hormonjai hatására a fejlődési rendellenességek gyakorisága nőne, addig néhány vizsgálat a megszületett gyermekeknél a hipopláziás bal szívfél szindróma, a gastroschisis (hasfalhasadék), illetve a húgyúti fejlődési zavarok gyakoribbá válásáról számolt be. Összességében, kevés és nem egyértelmű ismeretünk volt eddig arról, hogy miképpen hatnak a nemi hormonok az embriók/magzatok fejlődésére.

 

Új megvilágításban a fogamzásgátlók szedése alatt létrejött terhességek

Egy kiterjedt, az eddigi legszélesebb körű vizsgálat, mintegy 900 ezer terhesség lefolyásának és a megszületett gyermekek egészségi állapotának vizsgálata alapján arra a megnyugtató következtetésre jutott, hogy a fogamzásgátlók jelentette speciális hormonkörnyezetben fogant embriók és magzatok fejlődése nem szenved kimutatható károsodást, a hormonmentes környezetben fogant embrióéhoz/magzatokéhoz képest.

A BMJ-ben publikált, dániai vizsgálat eredményei szerint:

  • 25,1/1000 fejlődési rendellenesség, ha az anya sohasem szedett orális fogamzásgátlót
  • 25,0/1000 fejlődési rendellenesség, ha az anya szedett orális fogamzásgátlót, de annak szedését a teherbeesés előtt legalább három hónappal abbahagyta (vizsgálatba bevont nők 68 százaléka)
  • 24,9/1000 fejődési rendellenesség, ha az anya a teherbeesést megelőző három hónap alatt szedett orális fogamzásgátlót (vizsgálatba bevont nők 8 százaléka)
  • 24,8/1000 fejlődési rendellenesség, ha az anya az orális fogamzásgátló szedése alatt esett teherbe (vizsgálatba bevont nők 1 százaléka)

 

A fogamzásgátló tabletták biztonságosságát támogató eredmények

A friss eredmények a fogamzásgátló készítmények szedése jelentette biztonságot hangsúlyozzák. Bebizonyosodott, hogy a tabletta szedésének abbahagyását követő három hónapon belül, vagy a tabletta szedése alatt létrejött terhességeknél sem gyakoribbak a magzati fejlődési rendellenességek, mint a tervezett, fogamzásgátlót már több mint három hónapja nem szedő vagy kontraceptív tablettát soha nem szedett nők gyermekeinél.

(Forrás: MNT)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés