hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

EESZT: úgy ugrunk a mélyvízbe, hogy nem tudunk úszni

Aki jót akar magának és a patikusnak, november 1. után is hozza magával az orvos által kinyomtatott, jól megszokott vényt – mondta egy gyógyszerész a 24.hu-nak.

hirdetés

A patikus szerint nem áll még készen a rendszer, hogy az zökkenőmentesen működjön, és a betegek sem feltétlenül állnak készen arra, hogy megértsék, miről is van szó. Ezért inkább mindenkinek azt tanácsolja, hogy egyelőre ne foglalkozzon az e-recepttel, lényegében nem fog változni semmi. Illetve egy valami mégis: a megszokott fehér-rózsaszín vényen ezentúl nem kettő, hanem három kód lesz. A patikus ezt a harmadik kódot olvassa le, így lép be az EESZT-be és látja a számítógépen azt, ami a papíron is szerepel. Ez persze az ideális eset, mert könnyen előfordulhatnak kalamajkák, például akkor, ha az orvos mégsem viszi fel a kiírt gyógyszert a felhőbe, csak később.

Bár több oktatás is volt a patikusoknak, nem tudja nyugodt szívvel azt mondani, hogy mindent tud a rendszer működéséről. Kiváltotta az e-személyit és ott is van a patikában a kártyaleolvasó, azt azonban csak november 1-től lehet – élesben – kipróbálni, előtte nem. Nyáron volt ugyan tesztüzemmód, de abban csak 40 patika vett részt (megjegyzi, „főleg azok, akik amúgy is haladóbb gondolkodásúak, és fejlettebb az informatikai rendszerük, de ez a gyógyszertárak túlnyomó részére nem igaz”).

Mi most két héttel a bevezetés előtt a tanulás fázisában sem vagyunk. Hagytam volna játszási felületet és időt, hogy ne élesben kelljen ezzel vacakolnunk. Amúgy ez nem lesz nagy ugrás a betegeknek, a rendszerben dolgozóknak annál inkább – mondja a patikus a 24.hu-nak, aki az egészet a könyvnyomtatáshoz hasonlította: eddig papír alapú könyvek voltak, aztán néhány évvel ezelőtt megjelent az e-book, de ez nem jelentette azt, hogy megszűntek a papír alapú könyvek.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés