hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Édeskömény menopauzás panaszokra

A Foeniculum vulgare a fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően eredményes lehet a klimaxos tünetek kezelésében – derül ki egy kis létszámú, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatból.

hirdetés

Bár a menopauza a nők életének természetes szakasza, mégis számos panasszal járhat együtt. Hangulati ingadozások, depresszió, ciklusbeli változások, alvászavarok és hőhullámok egyaránt jelentkezhetnek, illetve a csontritkulás és a szívbetegségek rizikójának a növekedésével is számolni kell. Egy új vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy ezek a negatív hatások édeskömény (Foeniculum vulgare) alkalmazásával enyhíthetők.

Klasszikus hormonok helyett fitoösztrogének

A menopauza tüneteinek enyhítésére, a csontdenzitás megőrzésére gyakran hormonkezelést végeznek. Szakmai szervezetek (pl. National Institute of Aging; NIA) azonban aggályokat vetnek fel ezzel kapcsolatban, a szívinfarktus, a stroke és a mellrák emelkedett rizikójára hivatkozva.

Az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA a lehető legkisebb dózisú hormonkezelés lehető legrövidebb ideig tartó alkalmazását javasolja.

A hormonpótló terápia esetleges negatív hatásai miatt sokan fordulnak gyógynövény alapú készítményekhez; elsősorban a fitoösztrogén-tartalmú szójához, illetve a vörösheréhez.

Az előbb említett gyógynövényeken túl, az eddig elsősorban emésztőrendszeri és menstruációs görcsök oldásában szerepet kapó, fitoösztrogéneket is tartalmazó édeskömény mellékhatásoktól mentesen járulhat hozzá a klimaxos tünetek mérsékléséhez – derül ki a Menopause folyóiratban közöltekből.

Menopauzás nők bevonásával végzett vizsgálat

Egy randomizált elrendezésű, placebo-kontrollált, triplán vak vizsgálatba 90 iráni nőt vontak be. Az életkoruk 45 és 60 év közötti volt. (Az iráni nőknél a menopauza bekövetkezésekor az átlagos életkor 48,2 év, míg az USA-beli nőknél ugyanez 51 éves korban történik meg.)

A vizsgálatban résztvevők az aktív ágon napi 2-szer 100 mg édesköményt kaptak lágy kapszula formájában, nyolc héten keresztül.

A vizsgálat megkezdése után 4,8, illetve 10 hét elteltével a menopauza tüneteinek erősségét számszerűen leíró Menopause Rating Scale (MRS) segítségével értékelték a résztvevők állapotát. Az MRS-en elért magasabb pontszámok a szomatikus-vegetatív, pszichés és urogenitális panaszok kifejezettebb jellegére utalnak.

Napi 2-szer 100 mg édeskömény hatásosnak bizonyult

A vizsgálat alapján az édesköménnyel kezelt csoportban szignifikánsan alacsonyabb MRS-értékeket találtak, mint a placebo-kezeltek körében.

A kis betegszámú vizsgálattal kapott eredmények ígéretesnek tűnnek. Az édeskömény a fitoösztrogén-tartalmára visszavezethetően jelentősen enyhítheti a nők változó kori panaszait. A hosszú távú alkalmazás előnyeinek és az esetleges mellékhatásoknak a megismerése érdekében széleskörű, randomizált vizsgálatokra lenne szükség.

 

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés